Celozrnný chléb s ořechy

Ingredience

20 g čerstvého droždí
350 g žitné mouky (chlebové)
180 ml vody
1 lžička soli
1 lžíce medu
1 lžíce olivového oleje
50 g vlašských ořechů
Směs semínek
25 g slunečnicových semínek
25 g dýňových semínek

Postup přípravy

1

Droždí rozdrobte do hrníčku. Promíchejte ho se dvěma lžícemi vlažné vody a zasypte dvěma lžícemi mouky.

2

Vznikne těstíčko, ze kterého v teple asi za 5 minut vzejde kvásek.

3

Kvásek vmíchejte ke zbytku mouky, vody, přidejte sůl, med, olivový olej, semínka a ořechy.

4

Zadělejte těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte v teple kynout aspoň 40 minut.

5

Poté těsto znovu propracujte a vytvořte z něj pecen chleba.

6

Chléb shora nakrojte do kříže, přikryjte ho utěrkou a opět nechte kynout, stačí už jen 20 minut.

7

Bochník potřete vodou a pečte ho v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 30 minut.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3