Recepty Hlavní jídla Domácí halušky se špekem a zelím

Ingredience

½ kg brambor (syrových)
1 vejce
sůl
40 g polohrubé mouky (pokud není polohrubá, lze nahradit krupičkou)
100 g hladké mouky
200 g špeku
1 balíček kysaného zelí (bílého)

Postup přípravy

1

Jako první oškrábeme brambory a nastrouháme je na hladké straně struhadla. Přidáme 40 g polohrubé mouky (nebo krupičky) a přisypeme 100 g hladké mouky. Do směsy přidáme jedno celé vejce a podle chuti osolíme. "Těsto" by mělo být velmi hutné. Naučeno mám, že nesmí samo padat z vařečky. Pokud máte těsto velmi řídké, stačí přidat mouka. Jak jsem psala, nedá se nic zkazit. Co se týče "těsta" máme hotovo. Dáme si vařit vodu, která musí pro výrobu halušek vřít. Než se voda ohřeje, nakrájíme špek na kostičky a v hrnci ho necháme opéct a seškvařit. Je na každém, jak to má rád. Já to nechávám například až do černa, protože mám ráda, když špek v haluškách křupe. Poté, co voda vře, nandáme 1 naběračku těsta na prkénko a nožem odkrajujeme malé nočky přímo do vroucí vody. Halušky jsou během 1-2 minut udělané a můžeme je do mísy vyndat. Takto pokračujeme, dokud nemáme zpracované celé těsto. Do mísy dáme 1 balík kysaného zelí. Nejprve odlijeme trochu vody do halušek a zbytek vylijeme vedle, poté přidáme celé zelí. Do hotových halušek přidáme špek i s tukem, zamícháme a máme hotovo. Dobrou chuť

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3