Recepty Hlavní jídla S masem Nestárnoucí klasika české kuchyně: Kuře na paprice

Ingredience

1 ks cibule
4 lžičky slunečnicového oleje
máslo
vývar nebo 1 kostka kuřecího bujónu
1 celé kuře případně 500 g kuřecích prsou nebo stehen
3 lžičky soli
3 lžičky sladké mleté papriky
4 lžičky hladké mouky
250 ml smetany ke šlehání
1 citron

Popis

Kdo by nemiloval jemnou smetanovou omáčku dochucenou sladkou paprikou a doplněnou o šťavnaté kousky kuřecího masa. Kuře na paprice patří mezi základní recepty české kuchyně, na kterých si rádi pochutnají děti i dospělí. Připravili jsme pro vás jednoduchý recept, který zvládnou i naprostí začátečníci.

První krok: Připravte si maso a základ omáčky

Receptů na kuře na paprice najdete nespočet. Každý má svůj osvědčený postup. Někdo používá kuřecí prsa, jiný stehna. Nejlepší a zároveň nejvýhodnější varianta je připravovat kuře na paprice z celého kuřete. Získáte několik dílů masa a zároveň skelet, který zužitkujete na vývar.

Porcování kuřete se nebojte. Vezměte si na pomoc sekáček na maso a ostrý nůž a připravte si z kuřete 6–8 dílů masa. Maso osolte a nechte klidně chvíli odpočívat. Mezitím si oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli.

V hrnci nebo větší pánvi pak rozehřejte olej na vyšší teplotu a vložte do něj kuřecí maso. Zprudka nechte maso zatáhnout ze všech stran. Jakmile maso chytne zlatavou barvu, dejte ho stranou.

Do výpeku z masa přidejte máslo a cibuli. Snižte teplotu a restujte cibuli dokud nezesklovatí. Cibule by neměla příliš ztmavnout. Jakmile je cibule změklá a průhledná, zaprašte ji sladkou červenou paprikou. Dobře promíchejte, ale dávejte pozor, ať se paprika nezačne připalovat. Mohla by zhořknout.

Druhý krok: Zalijte vývarem nebo bujónem

Na takto připravený základ omáčky položte maso a zalijte ho vývarem. Pokud vývar nemáte, použijte například kuřecí bujón v kostce, který dobře rozmícháte ve vodě. Opět stáhněte teplotu a maso duste zhruba 40 minut dokud nezměkne.

Hlídejte, aby se vám vývar příliš nevyvařil. Během dušení ho kontrolujete a případně průběžně podlévejte. Jakmile je maso měkké, opět ho vyndejte a pokrájejte na menší kousky. Případně ho oberte z kostí.

Do omáčky nalijte část smetany ke šlehání a dobře promíchejte.

Třetí krok: Jak zahustit kuře na paprice

Smetana omáčku krásně zjemní, ale na zahuštění sama o sobě nestačí. Způsobů, jak zahustit kuře na paprice existuje několik.

  • Zahuštění máslovou jíškou: Připravte si klasickou jíšku. Do menšího kastrolku nebo pánvičky vložte máslo a nechte ho rozpustit. Poté ho zaprašte hladkou moukou a důkladně míchejte, až se obě ingredience spojí. Jakmile jíška chytne světle hnědou barvu, odstavte ji.
  • Zahuštění moukou a smetanou: Smíchejte hladkou mouku se smetanou ke šlehání a důkladně promíchejte, aby ve směsi nebyly žádné hrudky.
  • Zahuštění vodou a moukou: Jednoduchou zavářku vytvoříte i tak, že místo ve smetaně rozmícháte hladkou mouku ve vodě.

Vybranou zavářku pak za stálého míchání přilívejte do omáčky a nechte ji ještě provařit dalších zhruba 15 minut, aby se ztratila chuť mouky. Jakmile omáčka zhoustne, vraťte do ní maso. Do omáčky kápněte trošku čerstvé citronové šťávy, ochutnejte a případně dosolte.

Tip: Pro krémovější konzistenci a lahodnější chuť, omáčku rozmixujte ponorným mixérem. Smetana v omáčce se malinko napění a zároveň se rozmixují i kousky cibule do hladka.

Hotové kuře na paprice podávejte s houskovým knedlíkem, těstovinami, špeclemi nebo noky.

Kuře na paprice bez smetany

Bez obav můžete vyzkoušet také recept na kuře na paprice bez smetany. Snížíte tak jeho energetickou hodnotu, ale zároveň si pochutnáte na výborné omáčce.

Kuře na paprice můžete vařit zcela bez smetany i bez zahuštění. Nebo smetanu nahraďte třeba jogurtem. Ale pozor, jogurt přimíchejte do omáčky až po odstavení, aby se vám nesrazil. Jogurt dodá jídlu i jemně nakyslou chuť, takže už nemusíte dochucovat citronem.

Kuře na paprice v pomalém hrnci

Pomalý hrnec je na vaření omáček jako stvořený. Recept na kuře na paprice se tím téměř nezmění. Jen za váš část práce odvede právě pomalý hrnec. Výhodou vaření v pomalém hrnci je právě to, že se o jídlo nemusíte příliš starat. Jednoduše jen zapnete časovat. Žádné míchání nebo hlídání.

Základ na omáčku si připravte podle receptu výše. Na pomalém hrnci vyberte program na rychlé nebo pomalé vaření. Kuřeti stačí rychlé vaření na 3 hodiny, nebo pomalé vaření na 5 hodin. Jakmile maso změkne, postupujte stejně jako v případě klasického receptu.

Tip: Pomalý hrnec je skvělý pomocník také na vaření vývaru. Pokud jste dělali kuře na paprice z celého kuřete, rozhodně zužitkujte skelet a připravte si pomalu tažený silný kuřecí vývar, který můžete zamrazit a kdykoliv pak použít.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept