Ingredience

brambory (uvařené ve slupce, oloupané a vychladlé)
hladká mouka (nebo pohanková pro bezlepkovu dietu)
máslo (rozpuštěné)
Náplň:
švestková povidla
mletý mák

Postup přípravy

1

Nastrouháme brambory na jemném struhadle a přidáváme tolik hladké mouky, aby vzniklo nelepive těsto, které se dá dobře rozvalet. S testem pracujeme rychleji, ridne. Zapneme si dvě panvicky, pokud nemáte plynový vařič s platem. Necháme nasucho nahrát. Z těsta oddělujeme kousky, vyvalime tvar, co se vejde do panvicky a necháme zhnednout z jedné strany, otočíme. Vyndáme a horké pomazeme rozpuštěným máslem, kterým nešetříme. Pomazeme povidly, někdo sype mákem a cukrem. My je máme nejraději s povidly. Pokud těsto během zpracovávání ridne, přidáme mouku. Můžete připravit i bezlepkovou verzi s pohankovou moukou, která se mi osvědčila. Placky ale dělejte menší, po upečení se těsto více láme díky typu mouky, ale jsou vynikající. Můžete zvolit i jako přílohu k masu s omáčkou, kdy si placky jen namazete a po vychladnutí nakrájíte na centimetrova kolečka. Výborné se hodí k omackam a zpestří tak nás oblíbený český trojboj: rýže, těstoviny, bram. Kaše.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3