Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Připravte si tu svou z mletého masa z pěčlivě vybraných kousků a s voňavými českými rajčaty.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Brambory a lilek nakrájíme na cca 0,3 cm silné plátky, jemně pokapeme olivovým olejem, vložíme do vymazaného pekáče a dáme na 15 minut zapéct. Poté vyndáme a necháme stranou.
A nyní si připravíme bešamelovou omáčku. V hlubší pánvi opatrně rozpustíme máslo a přidáme mouku. Smícháme a necháme vařit jednu až dvě minuty. Pak přidáme horké mléko a mícháme, dokud směs nezhoustne. Do vařící se směsi přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, opepříme, osolíme a ztlumíme teplotu. Vaříme další 3–5 minut a po opadnutí varu vmícháme žloutek.
Na jiné pánvi pak necháme zlehka provonět skořici s kmínem, přidáme olej, na kterém necháme zesklovatět nakrájenou cibuli s česnekem, vmícháme na kostičky nakrájená rajčata, 10 minut povaříme, pak přidáme mleté maso a mícháme, dokud se vše nepovaří. Nakonec přilijeme červené víno, ochutíme, ještě 10 min lehce povaříme a osvěžíme nakrájenou petrželkou.
Na předpečené brambory s lilkem pak rozprostřeme maso, navrch nalijeme bešamel a posypeme sýrem. Dáme do trouby zapéct na 45 minut a před servírováním ještě necháme 10 minut odpočinout.
Tip: Zapečený sýr se postará o plnější chuť a muškátový oříšek dodá bešamelové omáčce vyváženost.