Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Ze lžíce cukru, mléka, kostky droždí a malé špetky soli připravte kvásek. Nechte ho důkladně vzejít.
Rozehřejte máslo. Prosijte mouku a přidejte k ní do mísy cukr. Udělejte důlek, do kterého přidejte žloutky, jedno celé vejce, rum, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo a kvásek.
Vypracujte těsto. Nejlépe v robotu, protože tato fáze je velmi důležitá, je základ celého pečení koláčů. Kdo nepropracuje těsto důkladně, nikdy nebude mít koláče nadýchané.
Těsto nechte odpočinout. Posypte ho moukou a zakryjte čistou utěrkou. Zhruba po půl hodině do těsta píchněte několikrát prsty. Opadne, a tak ho nechte znovu nakynout, dokud nebude zase nadzvedávat utěrku.
Dobu kynutí těsta věnujte na přípravu náplní. Tvarohová: Všechny ingredience důkladně smíchejte. Na tvarohovou náplň se nejlépe hodí rozinky namočené v rumu. Maková: Mák umelte a nařeďte horkým mlékem a rumem. Na makové náplni se nejlépe vyjímají mandle.
Z těsta vždy uřízněte kus, z něhož vyválejte váleček. Nejlépe to půjde na lehce pomoučněném válu. Hada pak nakrájejte na menší kousky, zhruba o velikosti dva a půl centimetru. Dlaněmi z nich vyválejte kuličky, které rovnejte na plech a nechte si mezi nimi dostatečné rozestupy.
Nechte ještě asi 10 minut kynout na plechu, pak teprve rozmáčkněte střed, třeba větší skleničkou. Koláčky pak naplňte. Povidly a mákem snadno budete plnit lžičkou, tvarohovou náplň je lepší aplikovat cukrářským sáčkem. Navrch koláčky ozdobte. Okraje koláčků potírejte rozšlehaným vejcem.
Koláčky pečte asi 15 minut na 150 až 180 oC. Nechte je na plechu vychladnout, Při servírování je pocukrujte moučkovým cukrem.