Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Každý zná smoothie. Kdyby náhodou ne, tak je to hustý krémový nápoj z čerstvého ovoce a zeleniny s přidáním mléčné složky nebo její rostlinné náhrady. Kromě těchto přísad může obsahovat vodu, ovocnou šťávu, různá sladidla jako med, cukr, javorový sirup nebo sirup z agáve. Dochutit a obohatit ho můžete ořechy, semínky, kakaem, skořicí nebo různými potravinovými doplňky. A co je nejdůležitější, citrus v podobě citronové nebo pomerančové šťávy je jeho neoddělitelnou součástí, protože jsou citrusy výborným zdrojem důležitého vitamínu C a dodají každému smoothie tu správnou chuť.
Největší vitamínovou bombou je zelené smoothie. Obsahuje až 40–50 % syrové listové zeleniny (špenát, zelí, mangold, celer, petržel, brokolice), ostatní složky jsou mléčné nebo ovocné. Smoothie je kombinace se sušenou spirulinou, chlorellou nebo zeleným ječmenem. Na zjemnění se doporučuje použít sladký banán a citronovou nebo pomerančovou šťávu. Právě proto jsou citrusy nenahraditelnou složkou zelených smoothie. Je ale důležité nezapomenout na to, že váš mixér zvládne víc než jen smoothie.
Pokud chcete své děti naučit jíst zeleninu, zejména tu listovou, tak řešení spočívá právě v zeleném smoothie. Připravte si spolu s dětmi jednoduché špenátové smoothie s banánem.
Všechny suroviny společně rozmixujte a získáte zelené smoothie s vůní banánu, které si oblíbí všichni, včetně dětí. Vyzkoušíte ho?
Citrusy jsou vhodné nejen do smoothie, ale také na vaření, pečení nebo udržování čisté domácnosti. Existuje několik způsobů, jak využít citrusové slupky.
Co s citrusy? Udělejte si kvašené citrony a marmeládu! Princip je stejný, jako když se nechává kvasit zelenina. Jednoduše je očistíte, naložíte do sklenic spolu s cukrem a necháte kvasit. Nakládané citrony nejsou vhodné pro přímou konzumaci, ale výrobně dochutí omáčky, saláty nebo masová jídla. Navíc obsahují množství probiotických bakterií prospěšných pro váš organismus.
Ocet z citrusů má pak plné využití jako ekologický čisticí prostředek, který si poradí se špínou i plísněmi.
V zimním období vás určitě potěší domácí marmelády, které jste si na konci léta zpracovali. Pokud jste to nestihli, pořád máte čas. Využijte zimní sezónu citrusů na maximum, zakonzervujte si jejich chuť a vůni společně se zázvorem a vytvořte pikantní citrusovou marmeládu.
Umíte si představit krásnější vánoční vůni, než je ta ze sušených citronů a pomerančů? Sušené ovoce se může stát součástí vaší vánoční výzdoby. Kromě toho, že si uděláte program na dlouhé zimní večery, vytvoříte také voňavé a ekologické vánoční ozdoby. Kde všude se dá sušené ovoce použít?
Zdroj: wikipedia.org, abeautifulmess.com