Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Co děláte doma s pomeranči, citróny, mandarinkami? Oloupete je a sníte, respektive vytlačíte šťávu. Přitom se z citrusů dají vyrábět fantastické džemy, želé, krémy a mnoho dalších chutných věcí, které v našich domácnostech stále nejsou běžné. Zkuste je jednou a jsme si jistí, že se k nim budete vracet pravidelně.
Než začnete pomeranče, mandarinky, citróny, grepy či limety zpracovávat, nejdříve je pořádně umyjte v teplé vodě. A to i když je budete používat oloupané a i když jsou BIO. Potom je oloupejte, odstraňte bílou slupku i jemné vlásečnice a zrníčka.
Marmeláda z citrusů je jemně pikantní a tak bude chutnat také těm, kteří sladké moc nemusí. Dochutí snídaňový chléb a také dá obyčejnému koláči nebo palačinkám exotickou chuť, hodí se i pod hovězí nebo kachní maso.
Budete potřebovat:
1 kg mandarínek nebo pomerančů
1 citrón
1 kg cukru
Oloupané citrusy nakrájejte na co nejtenčí plátky, zasypte cukrem a nechejte 24 hodin v lednici. Potom pomalu zahřívejte a vařte, dokud směs nezhoustne na marmeládu. Nalejte do čistých suchých sklenic, dobře zavřete, otočte vzhůru dnem a nechejte vychladnout.
Věděli jste, že...
...jako marmeláda se smějí označovat pouze produkty z citrusů?
Náš recept na kompot z mandarinek má jen tolik cukru, na kolik máte chuť. Oloupejte kilo mandarínek i od bílých nitkovitých slupek, zalejte je v hrnci vařící vodou, přidejte šťávu z dvou citrónů, vanilkový a křišťálový cukr dle chuti a přidat můžete také paličku skořice a hřebíček. Nechejte sevřít a na mírném ohni vařte asi 10 minut. Mandarinkový kompot je ideální například k pudingu, tvarohovému krému nebo do dezertů.
Zamrazování citrusů a zejména citrónů vcelku je nejjednodušší způsob, jak je mít doma vždy po ruce. Takový citrón se hodí kdykoliv – ráno do vody pro energetický start do dne, v horkých dnech na osvěžení, během nemoci do teplého čaje. No může se stát, že právě ten poslední citrón vás nepříjemně překvapí například plísní. Potom je fajn jenom vytáhnout z mrazničky zamražený a použít ten. Mražení citrónů je jednoduché – stačí je umýt pod horkou vodou, utřít a dát do mrazničky. Odložit takto můžete i nepoužitou polovinu citrónu. Mražené citrusy mají křupavou texturu, ale na chuti jim to nic neubere.
Před použitím je včas vytáhněte, aby se rozmrazily, nebo přeřežte pilkovým nožem. Náš tip je – zmrazujte polovičky nebo čtvrtiny citrónů, nebudete se muset trápit s krájením.
Sledujte akce v Tescu a hned jak budou levné citrusy, nakupte si je na šťávu. Jednoduše vyždímejte šťávu z citrónů, pomerančů, grepů či limetek a nalejte ji do forem nebo sáčků na led. K dispozici je kdykoliv, či už do čaje, vaření nebo nápojů. Pokud jej potřebujete více, dejte kostky zmražené šťávy do sklenice, položte do hrnce s teplou vodou a za pár minut můžete vypít.
Slyšeli jste o kvašených citrónech? Princip je stejný jako při kvašené zelenině. Citróny rozřežte na čtvrtiny, oloupejte. Na dno velké sklenice nasypte sůl, posolte také řezné strany citrónů a vložte do sklenice. Pořádně zatlačte, aby citróny pustili co nejvíce šťávy. Opakujte, dokud sklenice není plná asi centimetr od vrchního okraje. Je-li potřeba, zalejte citróny ještě citrónovou šťávou, aby byly celé zalité. Pohár jemně zavřete a položte na tmavé místo. Jednou – dvakrát za den víko otevřete, aby unikající kysličník uhličitý sklenici neroztrhl, a po dvou týdnech odložte hotový produkt do lednice. Nakládané citrony nejsou určeny na přímou konzumaci, ale mimořádně dobře ochutí omáčky, saláty, salsy, ryby, kuřecí maso... Navíc obsahují velké množství probiotických baktérií a teda prospívají trávení či imunitě.
Z pomerančové, mandarinkové, citrónové či jakékoliv jiné citrusové šťávy můžete vyrobit čerstvý domácí sirup. Smíchejte šťávu z nich dohromady a máte vynikající multivitaminový sirup. Citrusy odšťavte, a množství šťávy odměřte v odměrce nebo odvažte. Nalejte ji do hrnce. Poté odvažte stejné množství cukru, jako máte šťávy. Šťávu přiveďte do varu, přidejte cukr a na mírné teplotě míchejte, dokud se cukr neroztopí. Na chladném místě vydrží i několik týdnů.
Krém z citrónů je lehounký jako pěna a osvěží každý dezert, zmrzlinu, jogurt. Můžete si ho koupit, nebo udělat doma. Hotový je do půl hodiny, v lednici vydrží dva týdny, ale to vám nemůžeme garantovat, protože tak dlouho tam ještě nikomu nevydržel. Tak je dobrý!
Potřebovat budete:
7 – 8 velkých žloutků
275 g krystalového cukru
133 ml čerstvě vytlačené citrónové šťávy (z asi 4 velkých citrónů)
špetku soli
113 g másla, nakrájeného na plátky
Postup:
Ve středně velké misce dobře rozmixujte žloutky s cukrem dohladka. Přidejte citrónovou šťávu, sůl a šlehejte, dokud bude směs jemná a hladká. Potom vložte mísu do hrnce s vodou tak, aby se dnem nedotýkala vody, jinak se krém srazí. Hned, jak voda zavaří, ztište teplotu na minimum a za stálého míchání vařte asi 20 minut do zhoustnutí. Směs se změní na neprůhlednou světložlutou hmotu a bude se lepit na vařechu. Když je hotová, odstavte ji z tepla a ještě dobře promíchejte, aby trochu zchladla. Potom postupně přidávejte plátky másla, po každém dobře promíchejte, dokud se máslo úplně nerozpustí. Přeceďte přes jemné sítko do vzduchotěsné nádoby a nechejte zchladnout.
Tip: Citróny vyměňte za pomeranče, mandarinky nebo jakékoliv jiné citrusy. Přidat můžete trochu chemicky neošetřené citrusové kůry.
Bonusový tip: Ocet z citrusů si poradí s plísněmi i vodním kamenem. Zkuste to!
Zdroje: blossomtostem.net, thekitchn.com, thislittlestreet.com, growforagecookferment.com