Tipy a rady Dhal z červené čočky: objevte snadné recepty indické kuchyně

Dhal z červené čočky aneb nejjednodušší recepty indické kuchyně

Velkou výhodou indické kuchyně je to, že recepty nejsou přehnaně složité, nevyžadují složité technologie ani postupy a zvládnou je i úplní začátečníci. Stačí mít po ruce kvalitní suroviny, bylinky a koření, se kterými dokážete připravit večeři jako z indické restaurace.

Čočkový dhal s rýží, který vykouzlíte za pár minut

Nádherně voní, skvěle chutná, zasytí a zahřeje. To je čočkový dhal, jedno z nejtypičtějších jídel indické kuchyně. Jeho základem je červená čočka nebo cizrna, kokosové mléko a rajčata.

Vyzkoušejte dhal i z jiných luštěnin

Dhal je skvělé jídlo, na kterém si můžete vyzkoušet, která z luštěnin vám bude chutnat nejvíc. Namísto čočky můžete použít cizrnu nebo mungo fazole. Délka vaření bude o chvilku delší, ale výsledek stojí za to.

Hlavní slovo má v indické kuchyni zelenina, luštěniny a koření. Stejně pestrá, jako je Indie, je také škála chutí a receptů, které můžete v indické kuchyni objevovat. Velká většina jídel je vegetariánská, protože hinduisté z vyšších kast jsou zpravidla vegetariáni. Najdete tu ale také skvělá masová jídla s kuřecím, rybím nebo skopovým masem.

Dhal, tandoori a korma slovníček indických jídel

Vyznat se v ingrediencích, koření a receptech chce trochu cviku. Připravili jsme pro vás malý slovníček indických jídel a surovin, se kterými se můžete setkat nejčastěji.

  • Dhal: vegetariánská omáčka nebo kaše z luštěnin, jako je cizrna, fazole mungo, červená čočka nebo fazole. Často se jí jako hlavní jídlo s rýží nebo indickým chlebem.
  • Byriani: masové jídlo, které se skládá z vrstev rýže a masové nebo zeleninové směsi, doplněné kořením, rozinkami a arašídy.
  • Chicken Tikka Masala: kořeněné směsi, kterým se říká “masala”, se v tomto pokrmu smíchají s jogurtem a bylinkami, naloží se do nich kuře a poté se upeče v peci tandoori nebo opraží na pánvi. Jedno z nejoblíbenějších indických jídel.
  • Curry a Curry Madras: slavné kari je nejen koření, ale také synonymum pro velmi pálivá jídla z kuřecího nebo skopového masa. Curry Madras je typicky směsí s chilli papričkami, kurkumou, rajčaty, citrónem a octem.
  • Tandoori: typická indická válcovitá pec, kde se na ohni grilují kousky masa v omáčce. Na jejích stěnách se často peče typický indický chléb naan.
  • Vindaloo: extra pálivá omáčka na kuřecí nebo skopové maso, která je hustá, kořeněná a opravdu, opravdu hodně pálivá.
  • Korma: jemná kari omáčka s kokosem a jogurtem, do které se přidává grilované nebo osmažené maso.
  • Naan: kváskové chlebové placky z pšeničné mouky a vody. V některých regionech se do těsta přidává také jogurt. Pečou se v peci tandoori a podávají se jako příloha. Indové je často používají místo lžíce a nabírají s nimi omáčku.
  • Panýr: přírodní indický sýr, který je často základem jídel. Podává se na kostičky nakrájený se špenátem nebo hráškem.
  • Čatní: u nás v Čechách už zdomácnělá zavařenina zeleniny, která doplňuje masové pokrmy. Často se dělá z cibule a koření nebo rajčat.
  • Lassi: mléčný nápoj z ředěného jogurtu, do kterého se přidává ovoce, bylinky, oříšky nebo koření, jako je drcený kmín nebo kari.

Proč jsou indická jídla pálivá?

Pravá indická jídla bývají často tak pálivá, že jsou pro nás Středoevropany prakticky nepoživatelná. Pro Indy jsou však ostrá jídla úplně běžnou věcí.

Jídla jsou pálivá především díky chilli papričkám, které jsou častou přísadou většiny indických jídel. Obsahují kapsaicin, který jejich pálivou chuť způsobuje. V Indii je pěstování chilli papriček doslova vědou a různé stupně pálivosti jsou často chloubou kuchyně.

Náš tip: Jak zmírnit pálivou chuť indického koření

Pálivou chuť indického koření dokáže příjemně zmírnit římský kmín. Pokud je pro vás jídlo příliš pálivé, nezahánějte ostrou chuť douškem vody, ale raději soustem suchého chleba.Dhal z červené čočky: objevte snadné recepty indické kuchyně

Indická kuchyně a luštěniny

U nás v Čechách jsme luštěninám možná trochu odvykli, ale v Indii patří k nejoblíbenějším surovinám. V mnoha pokrmech nahrazují maso, jsou dietní, plné bílkovin a nejsou příliš tučné. Patří k dietním superpotravinám a díky indické kuchyni je můžeme snadno zařadit do zdravého jídelníčku.

V Indii patří luštěniny na stůl takřka denně. Díky tomu, že je dospělí i děti jedí pravidelně, organismus si na ně dokáže zvyknout a snadno je přijímá. Pokud by vás ale trápilo nadýmání, přidejte do receptů bylinku saturejku, která od něj umí pomoci.

Náš tip: Mungo fazole, cizrna i čočka jsou skvělé ke klíčení. Můžete je používat jako přílohu, ozdobit jimi pomazánky, přidat je do salátu nebo jimi ozdobit hotová jídla. Stačí je propláchnout, umístit do nádoby na klíčení  s dostatkem vzduchu a čas od času lehce promíchat, aby nezačaly plesnivět.

Jak vařit luštěniny

Většinu luštěnin je potřeba před vařením namočit do vody, abyste zkrátili dobu vaření. Neplatí to pro červenou čočku ani mungo fazole. V Tescu najdete luštěniny v praktických půlkilových baleních.

  • Cizrnu, černou čočku nebo fazole namočte přes noc.
  • Před vařením luštěniny propláchněte a nepoužívejte na vaření vodu, ve které jste je namáčeli.
  • Luštěniny osolte až po vaření, jinak nezměknou.
  • Luštěniny můžete uvařit „na skus“ nebo je rozvařit trochu víc, jako základ omáčky nebo kaše.
Vytisknout stránku
Sdílet článek