Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Velkou výhodou indické kuchyně je to, že recepty nejsou přehnaně složité, nevyžadují složité technologie ani postupy a zvládnou je i úplní začátečníci. Stačí mít po ruce kvalitní suroviny, bylinky a koření, se kterými dokážete připravit večeři jako z indické restaurace.
Nádherně voní, skvěle chutná, zasytí a zahřeje. To je čočkový dhal, jedno z nejtypičtějších jídel indické kuchyně. Jeho základem je červená čočka nebo cizrna, kokosové mléko a rajčata.
Dhal je skvělé jídlo, na kterém si můžete vyzkoušet, která z luštěnin vám bude chutnat nejvíc. Namísto čočky můžete použít cizrnu nebo mungo fazole. Délka vaření bude o chvilku delší, ale výsledek stojí za to.
Hlavní slovo má v indické kuchyni zelenina, luštěniny a koření. Stejně pestrá, jako je Indie, je také škála chutí a receptů, které můžete v indické kuchyni objevovat. Velká většina jídel je vegetariánská, protože hinduisté z vyšších kast jsou zpravidla vegetariáni. Najdete tu ale také skvělá masová jídla s kuřecím, rybím nebo skopovým masem.
Vyznat se v ingrediencích, koření a receptech chce trochu cviku. Připravili jsme pro vás malý slovníček indických jídel a surovin, se kterými se můžete setkat nejčastěji.
Pravá indická jídla bývají často tak pálivá, že jsou pro nás Středoevropany prakticky nepoživatelná. Pro Indy jsou však ostrá jídla úplně běžnou věcí.
Jídla jsou pálivá především díky chilli papričkám, které jsou častou přísadou většiny indických jídel. Obsahují kapsaicin, který jejich pálivou chuť způsobuje. V Indii je pěstování chilli papriček doslova vědou a různé stupně pálivosti jsou často chloubou kuchyně.
Pálivou chuť indického koření dokáže příjemně zmírnit římský kmín. Pokud je pro vás jídlo příliš pálivé, nezahánějte ostrou chuť douškem vody, ale raději soustem suchého chleba.
U nás v Čechách jsme luštěninám možná trochu odvykli, ale v Indii patří k nejoblíbenějším surovinám. V mnoha pokrmech nahrazují maso, jsou dietní, plné bílkovin a nejsou příliš tučné. Patří k dietním superpotravinám a díky indické kuchyni je můžeme snadno zařadit do zdravého jídelníčku.
V Indii patří luštěniny na stůl takřka denně. Díky tomu, že je dospělí i děti jedí pravidelně, organismus si na ně dokáže zvyknout a snadno je přijímá. Pokud by vás ale trápilo nadýmání, přidejte do receptů bylinku saturejku, která od něj umí pomoci.
Náš tip: Mungo fazole, cizrna i čočka jsou skvělé ke klíčení. Můžete je používat jako přílohu, ozdobit jimi pomazánky, přidat je do salátu nebo jimi ozdobit hotová jídla. Stačí je propláchnout, umístit do nádoby na klíčení s dostatkem vzduchu a čas od času lehce promíchat, aby nezačaly plesnivět.
Většinu luštěnin je potřeba před vařením namočit do vody, abyste zkrátili dobu vaření. Neplatí to pro červenou čočku ani mungo fazole. V Tescu najdete luštěniny v praktických půlkilových baleních.