Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Protože je hummus lehké, jednoduché a velice výživné jídlo, objevují ho kuchaři po celém světě. Inspirací pro ně vždycky bude libanonská, turecká nebo íránská kuchyně, kterou však často doplňují o to nejlepší ze své kuchyně.
Nebojte se proto vyzkoušet hummus také ve své kuchyni. A pokud hledáte recept, kterým začít, máme pro vás recept na jednoduché, rychlé a zdravé tortilly s hummusem a čerstvou zeleninou.
Hummus znali už Egypťané ve 13. století, o čemž svědčí první písemné zmínky o této cizrnové lahůdce. Díky tomu, že je výživný, snadný na přípravu i uchovávání, patří odedávna k oblíbeným jídlům na celém Středním východě. Jeho základní recept se skládá z cizrny, sezamové pasty zvané tahini, kapky oleje a koření nebo česneku. Existují ale také desítky receptů na hummus s paprikou, červenou řepou, avokádem, mrkví, rajčaty, olivami nebo kmínem.
Snad každý národ má jídlo, které považuje za svůj národní poklad. V Čechách to jsou třeba tvarůžky nebo kyselo, na Slovensku halušky, v Maďarsku zase guláš a Langre. Východní národy si rády přisvojují hummus a nejhlasitější je ve sporu o jeho vlastnictví Libanon, který tvrdí, že je to jeho národní pokrm, jenž by se měl chránit ochrannou známkou.
Pravdou je, že hummus patří k nejstarším známým pokrmům, jaké na světě najdete. V každé zemi i regionu ho připravují trochu jinak, ale jeho konzistence a základní suroviny jsou vždy stejné. Cizrna, voda a sezam. Na Středním východě totiž byla cizrna i seznam snadno dostupnými surovinami, které nevyžadovaly náročné podmínky na pěstování.
Hummus také vydrží déle v pokojové teplotě, což je na rozdíl od tradičních kozích a ovčích sýrů nebo masa velkou výhodou a jedním z důvodů, proč přetrval staletí.
Základem každého hummusu je cizrna, sezamová pasta a studená voda. Tři obyčejné suroviny, které dohromady dávají výživnou a lahodnou pomazánku.
Rozvařená cizrna je základem každého receptu na hummus. Pokud si chcete připravit hummus doma, můžete použít TS Cizrnu sušenou v půlkilovém balení nebo cizrnu v plechovce, která je předvařená.
Vzhledem k tomu, že se cizrna musí dopředu namáčet a dlouho se vaří, můžete použít také cizrnu konzervovanou, která vám ušetří spoustu práce. Chuť hummusu je v obou případech velmi podobná.
Sezamovou pastu zvanou tahini (nebo také tahina a tehina) znali už staří Peršané. Díky své výživnosti byla každodenní součástí jídelníčku, přidávala se do hummusu, do dresinků a zálivek, do tradiční chalvy nebo jako přísada do falafelu.
Tahini je mírně ředěná a lehce osolená pasta z pražených sezamových semínek. Používají se semínka loupaná i neloupaná.
Při přípravě hummusu se používá studená voda, kterou se pasta nebo pomazánka mírně ředí. Hummus se často nemusí vůbec solit, ale jinak je právě sůl a koření třetí nejčastější složkou hummusu.
K jeho orientální chuti se skvěle hodí římský kmín nebo chilli papričky, často se přidává citron, česnek, olivový olej nebo sušená paprika.
Výbornými bylinkami, které se do hummusu hodí, jsou petrželka, koriandr nebo trochu překvapivě také máta. Ideální jsou bylinky čerstvé i sušené, obojí hummus krásně doplní.
Hummus najdete také ve variantách se sušenými rajčaty, s avokádem, s červenou řepou a další zeleninou, která chuť hummusu krásně obohatí.
Všestrannost hummusu dobře ilustruje množství receptů, které jej využívají. Hummus je skvělý jako dip s čerstvou zeleninou, přidává se k falafelu, tortillám, hodí se k těstovinám, k pečivu i k masu.
Protože má hummus jemnou chuť a příjemnou konzistenci, skvěle se hodí jako dip k zelenině nebo nachos. Stačí nakrájet mrkev, okurky nebo ředkve na hranolky, naskládat je na talíř a doprostřed naaranžovat misku s hummusem. Ideální drobné občerstvení pro návštěvu nebo navečer k filmu.
Jako dip se hummus používá také k falafelu. Falafel jsou smažené kuličky nebo karbanátky z cizrny, které se ochucují koriandrem, římským kmínem a citrónem. Jako dip se k nim skvěle hodí hummus nebo bílý jogurt.
Častou přílohou hummusu jsou chlebové placky, kterými se hummus nabírá podobně jako lžící. Je to také nejběžnější forma konzumace, jakou znají na Středním východě. Z kousku chlebové placky zmáčknuté mezi prsty uděláte kapsičku, kterou nabíráte hummus přímo z misky. Pokud chcete jíst hummus přesně tak, jak jej jedí na Východě, naservírujte jej na malý talířek nebo plochou misku, lžičkou do něj udělejte spirálu, nakapejte do ní olivový olej a nahoru přidejte snítku koriandru.
Hummus je skvělou pomazánkou, která vydrží celý den, a můžete si ji tak vzít na svačinu do školy, do práce nebo na výlet.
Vyzkoušejte třeba celozrnné bagety s TS Hummus Avokádo a listy římského salátu nebo kaiserky s TS Hummus Červená řepa. Přidejte pár kousků zeleniny nebo vařené vejce a máte výživnou svačinku na celý den.
Díky nízkému obsahu tuku a vysokému obsahu živin je hummus také skvělým doplňkem k masu. Přidejte ho na talíř k pečenému kuřeti s pečenými brambory nebo k pokrmům z mletého masa.
Vyzkoušet můžete třeba TS Hummus Pikantní s červenou paprikou a sušenými rajčaty, který má lehce pálivou chuť, která se k masu krásně hodí.