Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Sezóna čerstvého ovoce je v plném proudu a vy už určitě ve velkém obrážíte místní tržiště v honbě za těmi nejkrásnějšími plody. Letní nabídka je plná šťavnatých a především zdravých plodů. Chcete-li si je vychutnávat co nejdéle, musíte vědět, jak je správně skladovat a také, jak dlouho vlastně vydrží v poživatelném stavu, aniž byste museli z jablka odkrajovat shnilé části, protože je vám líto ho vyhodit.
Brambory ve tmě a rajčata v pokoji
Skladování v lednici může poškodit některé druhy zeleniny, jako jsou např. brambory, které pak mohou mít nepříjemnou chuť a texturu. Brambory i cibuli byste měli skladovat mimo jakýkoliv zdroj tepla nebo slunečního světla. Rajčata a lilek zas můžete nechat dozrát při pokojové teplotě a potom je uložit do lednice, čímž jim prodloužíte životnost. Křupavost celeru a chřestu můžete opět dodat tak, že je uložíte stonkem dolů do malého množství vody a zchladit dokud nebude tato zelenina zase čerstvá jako těsně po nákupu.
Když zeleninu vkládáte do plastových sáčků, udělejte do nich několik dírek, aby mohl dovnitř proudit vzduch. Zeleninu a ovoce také skladujte ve zvláštních boxech, jelikož některé ovoce produkuje etylén, který urychluje dozrávání jiných druhů. A i přesto, že některé druhy zeleniny a ovoce vydrží čerstvé dost dlouho, snažte se je sníst co nejdříve kvůli výborné chuti a nutriční hodnotě.
Ani list nazmar: Využijte každou část zeleniny
Do lednice nebo do spíže?
Chladné a vlhké prostředí lednice některým druhům ovoce a zeleniny neprospívá. Mění jejich chuť a strukturu, zastavuje proces zrání. Proto raději dejte do spíže:
V lednici se bude líbit už zralému ovoci a zelenině, protože chlad je udrží déle čerstvé.
Čerstvé ovoce a zeleninu vám přivezeme přímo domů
Jak dlouho vydrží zelenina a ovoce čerstvé?
Druh | V tmavé a chladné spíži | V ledničce |
Brambory | 1 – 2 měsíc | 1 – 2 týdny |
Cibule | 1 měsíc | 14 dní |
Rajčata | 3 – 5 dní | 2 – 7 dní |
Paprika | 5 dní | 5 – 7 dní |
Brokolice | 3 – 5 dní | |
Mrkev, petržel | 1 týden | 2 – 3 týdny |
Celer | 10 dní | 2 – 3 týdny |
Kapusta, zelí | 2 týdny | 2 – 3 týdny |
Houby | 2 – 5 dní | |
Špenát | 2 – 3 dny | 3 – 5 dní |
Chřest | 3 – 4 dny | 5 – 7 dní |
Avokádo | Do úplného dozrání | 3 – 4 dny |
Jablka | 3 týdny | 3 – 6 týdnů |
Banány | Do úplného dozrání | 5 dní |
Třešně, višně | 1 den | 3 - 5 dní |
Ostružiny, maliny, jahody, borůvky | 1 den | 2 - 3 dny |
Hroznové víno | 1 den | 1 týden |
Pomeranče | 10 dní | 3 týdny |
Broskve, meruňky, švestky | 2 dny | 3 – 5 dní |
Tipy na vaření bez plýtvání se vám hodí každý den .
Zdroj: weightwatchers.com, thrillist.com, doposlednejomrvinky.sk