Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Chcete vědět více? Přečtěte si informace týkající se souborů cookie. Spravovat soubory cookie
Také míváte obvykle problémy s krájením cibule? Ani při sledování filmu Titanic jste neplakali tolik, jako nad obyčejnou cibulí? Učiňte rázný konec této uslzené činnosti pomocí našich tipů!
Při pláči nad cibulí si možná ani neuvědomujete, jakou zázračnou zeleninu máte právě v ruce. Cibule totiž při svém porušení, aby se ochránila před dalšími vnějšími škodlivými vlivy, uvolňuje látky sloužící k likvidaci plísní a působící jako antibiotika. A nás se snaží odradit chemickou látkou propantial-s-oxidem, která je sice bez zápachu, ale její dráždivé účinky jsou o to silnější.
Jak tedy překonat intenzitu cibule? Prozradíme Vám několik zaručených triků:
1) Mějte v ústech vodu
Ačkoli se tento trik může zdát obstarožní a dokonce podivný, určitě stojí za pokus. Nefunguje zázračně u každého, ale nám se osvědčil.
2) Šup s ní do vody!
Oloupanou cibuli namočte na chvilku do vody, aby se z ní uvolnily sulfidy. Není to dokonalé řešení, ale valné většiny našich nepříjemností – se tímto způsobem – můžeme zbavit.
3) Řešením je chlad
Pokud cibuli před krájením vložíte do chladničky, zaručeně bude slz prolitých nad cibulí méně!
4) Horká voda
Horká voda dokáže změnit texturu cibule a současně tak zmírnit její dráždivý účinek. A pokud cibuli hodláte použít k vaření, klidně ji ještě před krájením spařte horkou vodou.
5) Krájejte pod vodou
Odlišné prostředí výrazně oslabuje dráždivou intenzitu cibule. Slzám tedy předejdeme, když budeme cibuli krájet nebo sekat pod hladinou v misce naplněné vodou.
© 2025 Tesco Stores ČR a.s.