Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Při pláči nad cibulí si možná ani neuvědomujete, jakou zázračnou zeleninu máte právě v ruce. Cibule totiž při svém porušení, aby se ochránila před dalšími vnějšími škodlivými vlivy, uvolňuje látky sloužící k likvidaci plísní a působící jako antibiotika. A nás se snaží odradit chemickou látkou propantial-s-oxidem, která je sice bez zápachu, ale její dráždivé účinky jsou o to silnější.
Jak tedy překonat intenzitu cibule? Prozradíme Vám několik zaručených triků:
1) Mějte v ústech vodu
Ačkoli se tento trik může zdát obstarožní a dokonce podivný, určitě stojí za pokus. Nefunguje zázračně u každého, ale nám se osvědčil.
2) Šup s ní do vody!
Oloupanou cibuli namočte na chvilku do vody, aby se z ní uvolnily sulfidy. Není to dokonalé řešení, ale valné většiny našich nepříjemností – se tímto způsobem – můžeme zbavit.
3) Řešením je chlad
Pokud cibuli před krájením vložíte do chladničky, zaručeně bude slz prolitých nad cibulí méně!
4) Horká voda
Horká voda dokáže změnit texturu cibule a současně tak zmírnit její dráždivý účinek. A pokud cibuli hodláte použít k vaření, klidně ji ještě před krájením spařte horkou vodou.
5) Krájejte pod vodou
Odlišné prostředí výrazně oslabuje dráždivou intenzitu cibule. Slzám tedy předejdeme, když budeme cibuli krájet nebo sekat pod hladinou v misce naplněné vodou.