Tipy a rady Mýty a pravdy o kváskovém chlebu

Kvásek je jedním z posledních pekařských hitů. Domácí kváskování a pečení domácího kváskového chleba se navzdory pracnosti těší narůstající popularitě. Ti, kteří kváskový chléb znají, tvrdí, že je chutnější, voňavější, křupavější, déle vydrží a je stravitelnější. Příliš mnoho chvály?

Kváskový chléb je zdravý

Chléb z kvásku nesporně má několik zdravotních benefitů. Pokud trpíte refluxem nebo nadýmáním, vsaďte na kváskový chléb. Je lépe stravitelný, protože bakterie mléčného kvašení v procesu kvašení rozloží sacharidy. V upečeném chlebu však žádné zdraví prospěšné živé mikroorganismy už neočekávejte. Pečení je zlikviduje.

Nesporný přínos pro zdraví má kváskový celozrnný chléb. Dělá se z mouky pšeničné, špaldové, žitné a najdete v něm i kousíčky slupky ze zrn. Celozrnný obsahuje více vlákniny, která zasytí a působí na střeva jako "kartáč". Celozrnný kváskový chléb obsahuje:

  • Vitamíny skupiny B
  • Vitamín A
  • Esenciální mastné kyseliny
  • Minerály jako draslík, železo, magnesium, zinek

Svým složením tak kváskový chléb z celozrnné mouky podporuje trávení, snižuje riziko vzniku hemoroidů, rakoviny tlustého střeva, zlepšuje vstřebávání živin, látkovou výměnu, prospívá imunitě.

Pro celiaky však kváskový chléb vhodný není. Celiakie způsobuje to, že nemocnému lepek ničí střevní stěnu a lepek se nachází v obilovinách. Proto kváskový chléb pro celiaky není dietní výjimkou. Ale možná vám nebude dělat problémy, pokud trpíte "pouze" intolerancí lepku. V každém případě - pokud se necháte zlákat omamnou vůní kváskového chleba, myslete na to, že ani ta nejlepší chuť nestojí za ohrožení vašeho zdraví.

Jaký je rozdíl mezi alergií a intolerancí? 

S kváskovým chlebem se hubne

Kváskový chléb je lépe stravitelný, což by mohlo vzbuzovat dojem, že hubnutí s ním bude příjemné. Je pravdou, že kváskový chléb má nižší glykemický index.

V sto gramech kvásku je:

  • 289 kalorií,
  • 1,8 g tuku
  • 513 mg sodíku
  • 56 g sacharidů
  • 12 g proteinů
  • 19 g železa
  • 4 g vápníku
  • 7 g magnézia
  • a další prvky

Nutriční hodnoty kváskového chleba však z velké míry závisí na použité mouce, případně dalších přísad - sezamu, ořechů, brambor, cibule ... Kváskový chléb je proto z hlediska hubnutí velmi podobný chlebu kvasnicovému. A i při něm platí - všeho s mírou. Dejte si krajíc kváskového chleba, ale myslete také na cvičení. Jinak kila dolů nepůjdou.

Kváskový chléb vydrží déle čerstvý

To je pravda. Na chlebu z kvásku si pochutnáte jako na čerstvém i po třech dnech a když ho nestihnete sníst, vydrží vám i týden. Může za to kyselina mléčná, která v kváskovém chlebu slouží jako přirozený konzervant.

Zdroje: aktuality.sk, wikipedia, bbc, kvaskovanie.sk, kvaskovechleby.sk

Vytisknout stránku
Sdílet článek