Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Léto v plném proudu, teplé svetry nám už nepomohou a v lehkých šatech je vidět každý zimní prohřešek. Pojďte tedy situaci zachránit a změňte stravovací návyky, které odlehčí žaludku a přeprogramuje organismus do snesitelnějšího módu fungování.
Mnozí si myslí, že v létě se potřeba kalorického příjmu mění a stačí nám jíst méně. Není to však tak. Celý trik spočívá v tom, abychom jedli vyváženě s přihlédnutím i na fyzickou aktivitu, kterou provádíme. Procházky v parku či zvedání činek ve fitku v letních dnech nahraďte procházkami, vodními sporty či tancem, ale to neznamená, že můžete jíst ve velkém. Změny v letním jídelníčku by se totiž měly soustředit především na konzumaci čerstvých sezónních produktů.
Saláty jsou alfou i omegou
Hitem na talíři jsou zaručeně saláty, které mohou být hlavním chodem, přílohou nebo i dezertem. Rajčata, lilky, listové saláty nebo okurky jsou spolehlivým základem. Nezapomínejte však ani na luštěniny, které byste z jídelníčku neměli vynechávat kvůli jejich vysokému podílu vitamínů, uhlohydrátů, vlákniny i proteinu. Většina jídel, která je obsahují, jsou sice teplá, hustá a mohou být i těžká na žaludek, ale dá se s nimi kouzlit i na jiný způsob. Studené saláty s luštěninami - například čočkový s okurkou, salát z bílé fazole s pečenou mrkví či fazolový se surimi tyčinkami. Dají se z nich udělat i lahodné krémy servírované na studeno nebo hráškový či fazolový krém.
Dobrým nápadem jsou i lehké polévky. S trochou panenského olivového oleje, balsamicem, citronem a čerstvými bylinkami to bude dokonalá volba.
Dejte si pravý řecký salát se sýrem feta a olivami
Co místo zákusku?
Během léta jsou aktuální a oblíbené pikniky a grilování. Využijte této příležitosti a připravte si maso, ryby či zeleninu na grilu, je to jistě lepší možnost než smažit v trojobalu či vařit se zahuštěnými smetanovými omáčkami.
Grilované kuřecí maso bude výborné v salátu s čekankou a pomerančem
Nezapomínejte, že grilovat se dá i ovoce, které se takto může změnit na netradiční dezert, nahrazující větrníky a punčové řezy po dobrém obědě. Ovoce je skvělým zdrojem antioxidantů, vitamínu C, karotenů a lykopenu. Broskve, hrozny, meloun, švestky, dýně, meruňky či jahody. To vše můžete jíst jen tak, nebo přidávat do salátů či ovocných šťáv.
Grilované kousky ovoce s modrým sýrem
Nezapomínejte na pravidelný pitný režim. Dostatek vody během celého dne, ještě předtím než pocítíte žízeň, by měl být samozřejmostí a základem celého léta. Alternativou k vodě je domácí limonáda - stačí přidat kolečka citronu, plátky okurky nebo mátové lístky. Dobrou volbou je i chlazený čaj. Ať už sáhnete po čemkoli, kontrolujte množství cukru.
Osvěžte se domácí okurkovou limonádou
Zdroj: nutrigenservice.com, consejosdenutricion.blogspot.comß