Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Pohanka pochází z oblasti Střední Asie, odkud se rozšířila dále. Na našem území se pěstuje od 12. století. Má silnou, teplou energii. Je vhodné ji konzumovat zejména v zimním období a oblíbit by si ji měli hlavně těžce pracující lidé. Proč? Je významných zdrojem přírodního rutinu s cennými vlastnostmi, z nichž je prokázán hlavně posilující účinek na imunitní systém.
Ano, je to obilnina, kterou mnozí mylně považují za odrůdu pšenice. Ve skutečnosti však jde o ovocné semeno rostliny Fagopyrum esculentum, která je podobná rebarboře. Její květy mají nádhernou vůni, díky čemuž přitahují včely, které z nich vyrábějí speciální silně ochucený tmavý med.
Pohanka má podobnou velikost jako pšeničná zrnka, ale na rozdíl od nich má jedinečný trojúhelníkový tvar. Prodává se buď nepražená, nebo pražená, případně jako „kasha“, z níž se vyrábí tradiční ruské jídlo. Nepražená pohanka má jemnou chuť, zatímco pražená spíš zemitou, ořechovou. Její barva se pohybuje od růžové po hnědou.
Běžně dostupné a kulinářsky nejvíc používané jsou světlé a tmavé pohankové kroupy. Světlá je loupaná šetrně, mechanicky, a je v ní zachováno víc živin na rozdíl od tmavé, loupané za vysokých teplot. Světlá pohanka je po uvaření kašovitější a má slabší pohankové aroma.
Pohanka obsahuje bílkoviny, sacharidy, tuk, draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník, vlákninu, mangan, sodík, selen, zinek, měď, vitamin B a kyselinu pantothenovou.
Pokud nemáte zkušenosti ani s jedním typem pohanky, je dobré si nastudovat návod, jak ji správně připravit.
Podobně jako všechna ostatní zrna i pohanka by se měla před vařením důkladně propláchnout pod tekoucí vodou. Pokud vám vadí její hořká chuť, spařte ji před vařením vroucí vodou a následně opražte na pánvi nasucho. Potom ji zalijte čistou studenou vodou v poměru 1 : 2 a vařte, dokud se tekutina nevypaří, trvá to přibližně 10 minut. Nechte ji pak ještě 20 minut odpočívat pod pokličkou.
Při koupi zkontrolujte, jestli nebyla skladována ve vlhkém prostředí. Pohanku je ideální kupovat v bezobalových obchodech, kde si její kvalitu můžete zkontrolovat přímo.
Pohanku skladujte doma ve vzduchotěsné nádobě uložené na chladném a suchém místě. Mouka by se měla skladovat vždy v lednici, zatímco ostatní pohankové výrobky jen v chladu. Celou pohanku můžete skladovat jeden rok a čerstvou mouku maximálně pár měsíců.
Pohanka se mele na mouku, která je k dispozici ve světlé nebo tmavé formě, přičemž tmavší je výživnější. Pohanka neobsahuje lepek, proto se při pečení často míchá s některým typem mouky obsahujícím lepek, aby se s ní lépe pracovalo. Čistá mouka z pohanky se používá třeba na výrobu pohankových palačinek nebo pohankových vloček.
Pokud patříte mezi ty, kdo trpí nemocemi cévního oběhu, doporučujeme vám konzumovat pohankovou kaši každé ráno. Kaše z pohanky je jednoduchá na přípravu, potřebujete na ni tři suroviny a máte ji hotovou za 10 minut. Je sytá, bezlepková, ultra zdravá a rychlá.
Hotovou pohankovou kaši skladujte v lednici maximálně 2 dny.
Pohanka je výbornou alternativou běžné přílohy, můžete jí nahradit rýži nebo těstoviny. Vynikající jsou také pohankové karbanátky, které potěší všechny milovníky zdravé výživy a především vegetariány a vegany.
Máte rádi husté polévky? Do zeleninové polévky přidejte uvařené pohankové kroupy. Taková polévka vás dobře nasytí, příjemně zahřeje a vaše tělo dostane slušnou dávku vitamínů.
Zdroj: koloid.sk, whfoods.com, simpleveganblog.com