Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Napekli jste skvělý koláč a už jste viděli, jak se po něm jen zapráší, ale každý si vzal jen kousek a vy stojíte nad zbytky v pekáči a je vám líto je vyhodit. Přišli jste ze svatby, zákusky z výslužky jste ochutnali, no už máte dost. Co s nimi? Zkoušíte nový recept, no z nějakého důvodu vám vyšlo cosi, co byste nejraději okamžitě vysypali do smetí. Zadržte!
Koláče a zákusky, které nikdo nechce, ještě pořád mohou s vaší pomocí změnit tvar a chuť fantastických pamlsků pro rodinu, kolegy, kamarády nebo sousedy.
Asi nejvděčnější recept na využití zbytků koláčů a zákusků jsou kuličky, obalované v oříšcích, kokose, čokoládě. Využijete na ně snad jakýkoliv typ koláčů. Zbytky koláčů dobře rozdrobte v míse, přidejte trochu rumu nebo rumové esence (nemusí být), a pokud je směs příliš suchá, zvlhčete ji vodou nebo ještě lépe šťávou z oblíbeného kompotu či pomerančů. Z hmoty tvarujte kuličky a ty obalujte v mletých ořeších nebo kokosu.
Tip: S tvarováním stejně velkých kuliček vám pomůže naběračka na zmrzlinu.
Princip výroby kuliček, napíchnutých na špejli jako lízátko, je stejný jako při ořechových kuličkách. Pokud je budete servírovat dětem, vynechejte alkohol. Tvarujte menší kuličky, napíchněte je na špejli, namočte do roztopené bílé nebo hnědé čokolády a posypte cukrářskými ozdobami či jinou posypkou.
Zbytky zákusků se uplatní v zmrzlinových pohárech. Na kopečky zmrzliny nastříkejte šlehačku, do ní zapíchněte pěkně odkrojený kousek zákusku a posypte cukrářským zdobením.
Tip: Pro větší efekt vykrojte ze zákusků vykrajovačkou na pečivo srdíčka či jiné tvary.
Muffiny, které už nikdo nechce či korpus, který se nezvedl, stejně jako jakýkoliv jiný suchý koláč dobře poslouží jako korpus na cheesecake.
Kromě toho budete potřebovat:
Máslo
200 g neochuceného krémového sýru
100 ml smetany na šlehání
2 polévkové lžíce krupicového cukru
Ovoce na ozdobu
Zbytky koláčů rozdrobte do mísy a přilejte tolik roztopeného másla, aby se hmota dobře spojila. Tu poté urovnejte na dno papírem vystlané dortové formy a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny.
Sýr a smetanu na šlehání spolu s cukrem dobře vyšlehejte a natřete na korpus. Ozdobte libovolným ovocem. V lednici nechte ztuhnout alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc.
Tiramisu určitě znáte, ale víte, co je „trifle“? Je to tradiční britský dezert z vrstev ochuceného piškotového těsta nebo piškotů, krému, ovoce a šlehačky. No a právě místo piškotu vy můžete použít zbytky vašeho pečení. Ideálně z muffinů nebo jiného litého těsta bez náplně a například pudingu.
Nakrájejte korpus na menší kousky, pokropte dle chuti rumem či sirupem a střídavě vrstvěte do pohárků vrstvu korpusu, pudingu, ovoce, až dokud se nedopracujete navrch. Přidejte kopeček šlehačky, posypte většími drobky a ozdobte.
Sice jsme vám slíbili recepty na nepečené koláčky, v tomto receptu však tepelnou úpravu budete potřebovat. Ale péct se nebude, jenom smažit! Sladké placky jsou podobné francouzským toastům a jsou našim tipem pro rychlou sladkou snídani nebo svačinku pro děti do školy.
Budete potřebovat:
Korpus rozdrobte a pak zpracujte, do hmoty přidejte vejce a tolik mléka, aby byla hmota dostatečně řídká na to, abyste z něj na pánvi mohli tvarovat placky. Zároveň by ale měla být dost hustá, aby si tvar placky udržela. Můžete dochutit skořicí. Cukr přidávat nemusíte, v koláčích ho bylo dost. Hmotu na sladké placky nalévejte naběračkou na rozpálený oheň, krátce z obou stran opečte a podávejte, například s jablkovým pyré, zmrzlinou, vyšlehaným tvarohem, marmeládou nebo jenom tak do ruky.
I z přezrálých banánů vyčarujete lahůdky, které stojí za to. Zkuste naše recepty z banánů!
Zdroj: mybluprint.com, realsimple.com