Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Vybrat kvalitní a pěkný pórek je snadné. Můžete si ho pěkně prohlédnout, než ho vložíte do košíku. Základem je sledovat špičky pórku, které musí být čerstvé a pevné. Přednost dejte menším kouskům, které jsou křehčí.
Nejprve odřízneme vlasové kořínky na konci bílé části pórku. Prohlédněte si vrchní list pórku. Pokud je povadlý, stáhněte ho a vyhoďte. Dále odřízneme zelenou část pórků. Řez proveďte asi 5 cm od bílé části. Zelené listy podélně rozkrojíme. Právě tady se usazuje nejvíce nečistot a proto je potřeba zelenou část důkladně omýt. Pokud budete chtít zpracovat pórek na nudličky, můžete mytí nechat až na později, tedy až po nakrájení pórku.
Možností je několik. Nejsnadněji se připravují kolečka, ale pórek můžete nakrájet na nudličky i drobné kostičky. Takto na drobno nakrájený pórek je ideální do mrazáku. Pokud ho tedy v nejbližších dnech nespotřebujete, dejte ho zmrazit. Jemné nudličky z pórku získáte tak, že vezmete vrchní listy pórku, přeložíte je a díky ostrému noži je nakrájíte na tenké nudličky. Vrchní tmavé listy pórku nevyhazujte, je v nich ukryto ještě více vitamínů, než v bílé části. Nakrájejte je na drobno a použijte k masu nebo do polévky.
Máte rádi pórek? A jaké recepty z něj připravujete?