Recepty Polévky Babiččina kulajdička

Ingredience

2 l vody
2 lžíce slunečnicového oleje
¼ másla
1 hrst hlívy ústřičné (oblíbené lesní houby)
4 ks brambor (nakrájené na kostky, větší)
2 lžičky soli
2 lžičky vegety
½ ks zeleninového bujónu
5 ks bobkového listu
8 ks nového koření (celého)
8 ks celého pepře
4 lžíce krupicového cukru
3 lžíce bílého vinného octa
8 vajec
30 g kopru
½ dcl smetany ke šlehání (nebo mléko)
2 lžíce hladké mouky

Postup přípravy

1

Do vyššího hrnce dáme rozehřát 2 lžíce oleje, 1/8 másla a 2 vrchovaté lžíce hladké mouky. Uděláme světlou jíšku, kterou hned zalijeme horkou vodou. Dále přidáme lesní houby (mohou být čerstvé, sušené nebo mrazené), brambory, sůl, polévkové koření, masox, bobkový list, nové koření, pepř a necháme cca 10 minut povařit. Potom přidáme cukr a ocet a do polévky zapustíme celá vejce a chvíli nemícháme, proto, aby nám zůstaly žloutky vcelku - asi tak 3 minutky. Nakrájíme kopr na kousíčky a opatrně vmícháme do polévky. Necháme ještě asi další 3 minutky povařit. Na závěr vmícháme 1/8 másla a 1/2 dcl šlehačky (místo šlehačky můžeme použít 1 dcl smetany nebo 2 dcl mléka). Na talíři můžeme ozdobit řeřichou. Dobrou chuť.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3