Domácí makový závin

Ingredience

500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
120 g másla
100 g moučkového cukru
1 vejce
7 g sušeného droždí
1 špetka soli
Maková náplň
350 g mletého máku
100 g krystalového cukru
40 ml mléka
1 lžíce medu
1 lžíce rumu
Na potření
1 vejce (jen žloutek)

Postup přípravy

1

Mléko lehce rozehřejeme, rozpustíme v něm droždí a jednu lžíci cukru. Do mléka ještě vmícháme lžíci mouky. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.

2

Mouku prosejeme a smícháme se zbytkem cukru a špetkou soli. Do mouky zapracujeme vajíčko a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme ho utěrkou, uložíme na teplé místo a necháme hodinku kynout.

3

Než nám těsto vykyne, máme dostatek času na přípravu náplně. Do hrnce nalijeme mléko, nasypeme mák, med, cukr a přivedeme k varu. Vše vaříme asi 15 minut a do hotové směsi vmícháme rum. Ještě krátce povaříme a směs odstavíme z plotny.

4

Vykynuté těsto si rozdělíme na dvě části. Vyválíme z nich tenké placky a potřeme náplní. Makovce smotáme, těsto pečlivě spojíme, aby nám náplň nevytekla.

5

Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj oba makovce. Necháme je ještě 20 minut kynout a potřeme je žloutkem.

6

Makovce pečeme asi 35 minut dozlatova. Hotové makovce necháme v troubě vychladnout a můžeme podávat.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3