Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Mléko lehce rozehřejeme, rozpustíme v něm droždí a jednu lžíci cukru. Do mléka ještě vmícháme lžíci mouky. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.
Mouku prosejeme a smícháme se zbytkem cukru a špetkou soli. Do mouky zapracujeme vajíčko a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme ho utěrkou, uložíme na teplé místo a necháme hodinku kynout.
Než nám těsto vykyne, máme dostatek času na přípravu náplně. Do hrnce nalijeme mléko, nasypeme mák, med, cukr a přivedeme k varu. Vše vaříme asi 15 minut a do hotové směsi vmícháme rum. Ještě krátce povaříme a směs odstavíme z plotny.
Vykynuté těsto si rozdělíme na dvě části. Vyválíme z nich tenké placky a potřeme náplní. Makovce smotáme, těsto pečlivě spojíme, aby nám náplň nevytekla.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj oba makovce. Necháme je ještě 20 minut kynout a potřeme je žloutkem.
Makovce pečeme asi 35 minut dozlatova. Hotové makovce necháme v troubě vychladnout a můžeme podávat.