Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Vysokotučnou smetanu i zakysanou smetanu dejte do nádoby ke šlehání.
Směs mixujte a mixujte na plné obrátky.
Po chvilce by se měl začít oddělovat tuk od syrovátky a směs by měla začít houstnout.
Syrovátku je nutné přecedit přes plátýnko nebo přes cedník a oddělit vzniklé máslo. Syrovátku si můžete uschovat, je velmi zdravá.
Máslo pak pod proudem studené vody omyjeme, abychom ho zbavili syrovátky, a pak důkladně hněteme v ruce.
Kdyby se máslo syrovátky pořádně nezbavilo, mohlo by se začít dříve kazit.
Pak už jen stačí máslo vytvarovat ve formičce nebo jen zabalit v požadovaném tvaru do potravinářské fólie a nechat ztuhnout v ledničce.
Tip: Máslo můžete více osolit, přidat jiné koření nebo klidně nasekané bylinky, ořechy, olivy atd. Fantazii se meze nekladou.
Z tohoto množství smetany získáte cca 250 g másla.