Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Vyzkoušejte něco jiného. Namísto špenátového pesta zkuste pesto ze sušených rajčat. Na výrobu pesta použijte tytéž ingredience, jenom špenát nahraďte rajčaty.
Pokud si chcete připravit zdravější verzi domácího chleba, použijte místo droždí kvásek. Kváskový chléb je bohatý na dobré bakterie, obsahuje jich až okolo 60. Nejbohatší probiotická tableta jich obsahuje jen 12.
Výhody kváskového chleba:
Má typickou chlebovou vůni.
Má vyšší výživovou hodnotu.
Je pevnější a má menší objem.
Má nižší glykemický index.
Vydrží déle čerstvý.
Má antibiotické účinky.
Posiluje střevní mikroflóru.
V odměrce s vodou rozmícháme droždí s cukrem a necháme 10 minut kynout.
Do mísy nachystáme mouku, přidáme sůl a promícháme.
Po vykynutí přilijeme vodu s droždím k mouce a důkladně ručně vymícháme – aspoň 10 minut.
Uhnětené těsto na domácí chléb necháme kynout zhruba hodinu přikryté utěrkou.
Mezitím si připravíme špenátové pesto. Nastrouhaný parmezán, baby špenát, nasekané vlašské ořechy, olivový olej a sůl dáme do mixéru a rozmixujeme na hladký krém.
Vykynuté těsto vyklopíme na desku poprášenou moukou a rozválíme na cca 0,5 cm.
Těsto rovnoměrně potřeme špenátovým pestem a srolujeme jako roládu.
Srolované těsto rozkrojíme ostrým nožem na půlku, začneme však krájet až 4–5 cm odshora, aby těsto zůstalo spojené a nerozdělilo se na dvě části.
Dva visící díly navzájem propleteme do copu, konce zavineme a takto zapletený domácí chléb přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme na 170 °C na horkovzdušný ohřev přibližně 45 minut.