Dozlatova pečené domácí houstičky z kynutého těsta

Ingredience

280 g polohrubé mouky (+ 50 g na pomoučení válu)
150 ml mléka
1 lžička krystalového cukru
20 g čerstvého droždí
1 vejce
2 lžíce slunečnicového oleje
1 lžička soli
voda
vejce (žloutek na potření)
na posypání
mletý mák
sezam
celý kmín
hrubá sůl

Postup přípravy

1

Do mísy rozdrobíme 1/2 droždí, přidáme cukr a 2 lžičky mléka. Vše zamícháme, dokud se droždí nerozpustí, a necháme 5 minut odstát.

2

Poté přidáme mouku a vajíčko, osolíme, přilijeme část mléka a promícháme. Přidáme zbytek mléka, 2 lžíce oleje a důkladně hněteme alespoň 10 minut. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo na 2 hodiny nakynout.

3

Po 2 hodinách pomoučíme pracovní plochu, na kterou vyklopíme těsto a rukama ho zpracujeme. Těsto rozdělíme na 18 stejně velkých kousků a každý kousek zpracujeme v pramen. Ze 3 pramenů pleteme jednoduché copánky, které na koncích zahneme.

4

Takto připravené housky skládáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme troškou vody smíchané se žloutkem, posypeme mákem, sezamem, kmínem a solí dle chuti. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3