Recepty Dezerty Pečené Dýňový koláč s karamelizovanými ořechy

Ingredience

1 dýně Hokkaido (nebo ½ větší tykve)
200 g hladké mouky
3 vejce
180 g třtinového cukru
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce mleté skořice
½ lžičky muškátového oříšku
½ lžičky perníkového koření
Sypání:
150 g vlašských ořechů
3 lžíce medu
kulatá forma na pečení

Popis

Odbornice na výživu Zuzana Pavelková Šafářová: „Na podzim ubývá čerstvého ovoce a zeleniny, přirozených zdrojů vitamínů a minerálních látek. Ovšem svou sezónu mají dýně. Nesmírně chutná zelenina, která nám pokles pestrosti vynahradí. Barviva, které propůjčují dýni krásné zbarvení, vykazují protirakovinné účinky. K tomu se přidává celá řada vitamínů a minerálů posilující imunitní systém. Po upečení dýně neztrácí na kvalitě, naopak právě hodnotné barvivo a minerály naše tělo po tepelné úpravě dokáže lépe vstřebat. Takže dýňový koláč je nejen skvělou, ale rovněž zdravou pochoutkou.“

Postup přípravy

1

Omyjeme dýni hokkaido, nakrájíme ji a očistíme vnitřek. Slupku neloupeme. Uvaříme s trochou vody do změknutí na konzistenci pyré.

2

Uvařené kousky dýně smícháme se skořicí, muškátovým oříškem a perníkovým kořením.

3

Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme 100 ml šlehačky, dýňové pyré a mouku. Pomalu promícháme.

4

Zahřejeme troubu na 200 °C. Formu vyložíme pečicím papírem a vylejeme na něj těsto. Pečeme 15 minut.

5

Snížíme teplotu na 175 °C a pečeme po dobu dalších cca 40 minut, dokud povrch dortu není pevný a zlatý.

6

Ořechy nalámeme na větší kousky, nasypeme na pánev, přidáme med a na mírném ohni promícháme.

7

Když se ořechy začnou obalovat medem a jemně karamelizovat, rozprostřeme je navrch hotového dortu a necháme odstát.

8

Hotový dort podáváme se šlehačkou posypanou skořicí.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3