Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Odbornice na výživu Zuzana Pavelková Šafářová: „Na podzim ubývá čerstvého ovoce a zeleniny, přirozených zdrojů vitamínů a minerálních látek. Ovšem svou sezónu mají dýně. Nesmírně chutná zelenina, která nám pokles pestrosti vynahradí. Barviva, které propůjčují dýni krásné zbarvení, vykazují protirakovinné účinky. K tomu se přidává celá řada vitamínů a minerálů posilující imunitní systém. Po upečení dýně neztrácí na kvalitě, naopak právě hodnotné barvivo a minerály naše tělo po tepelné úpravě dokáže lépe vstřebat. Takže dýňový koláč je nejen skvělou, ale rovněž zdravou pochoutkou.“
Omyjeme dýni hokkaido, nakrájíme ji a očistíme vnitřek. Slupku neloupeme. Uvaříme s trochou vody do změknutí na konzistenci pyré.
Uvařené kousky dýně smícháme se skořicí, muškátovým oříškem a perníkovým kořením.
Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme 100 ml šlehačky, dýňové pyré a mouku. Pomalu promícháme.
Zahřejeme troubu na 200 °C. Formu vyložíme pečicím papírem a vylejeme na něj těsto. Pečeme 15 minut.
Snížíme teplotu na 175 °C a pečeme po dobu dalších cca 40 minut, dokud povrch dortu není pevný a zlatý.
Ořechy nalámeme na větší kousky, nasypeme na pánev, přidáme med a na mírném ohni promícháme.
Když se ořechy začnou obalovat medem a jemně karamelizovat, rozprostřeme je navrch hotového dortu a necháme odstát.
Hotový dort podáváme se šlehačkou posypanou skořicí.