Recepty Hlavní jídla Ryby Filet z tresky v panko strouhance s dijonskou omáčkou

Ingredience

500 g treskových filetů (g Tesco filety z tresky bez kůže (nakrájené na 4 kusy)
2 polévkové lžíce citronové šťávy
1 čajová lžička soli
1 špetka pepře
60 g strouhanky (panko)
3 polévkové lžíce čerstvé petrželky (nasekané čerstvé petrželové natě)
2 polévkové lžíce másla
½ čajové lžičky česneku (česnekového prášku)
½ čajové lžičky mleté papriky
Dijonská omáčka
1 čajová lžička olivového oleje
½ ks šalotky
2 polévkové lžíce koňaku
100 ml smetany ke šlehání
2 polévkové lžíce dijonské hořčice
½ čajové lžičky soli
½ čajové lžičky nakládaného zeleného pepře
Pečená zelenina
250 g žampionů
150 g květáku (nakrájeného na malé růžičky)
200 g cherry rajčat
150 g kapie
8 stroužků česneku
2 lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce provensálského koření
½ čajové lžičky soli
½ čajové lžičky pepře
1 lžíce čerstvé petrželky (nasekané čerstvé petrželové natě)

Postup přípravy

1

Připravíme si pečenou zeleninu. Troubu předehřejeme na 200 °C. Česnek oloupeme. Žampiony očistíme a necháme vcelku. Květák očistíme a rozdělíme na malé kousky. Kapii také očistíme a nakrájíme na větší proužky. Žampiony, květák, kapii, česnek a rajčátka dáme do misky. Pokapeme olivovým olejem a přidáme provensálské koření, sůl, pepř a promícháme, aby se ingredience spojily. Zeleninu dáme na plech a vložíme do předehřáté trouby. Restujeme 20–30 minut.

2

Mezitím si připravíme tresku. Tresku osušíme a pokapeme 1 polévkovou lžící citronové šťávy. Osolíme a opepříme.

3

Rozpustíme si máslo. V misce smícháme strouhanku, 1 polévkovou lžíci citronové šťávy, petrželovou nať, rozpuštěné máslo, česnekový prášek a papriku.

4

Tresku obalíme z obou stran v panko strouhance z a jemně přimáčkneme, aby se dobře přilepila. Položíme ji na plech vyložený pečicím papírem a posypeme ještě zbytkem strouhanky. Pečeme 12–14 minut na 185 °C.

5

Mezitím si připravíme hořčicovou omáčku. Na pánvi rozpálíme olivový olej a nadrobno nasekanou šalotku na něm restujeme 2–3 minuty. Přidáme koňak a za stálého míchání vaříme další 2–3 minuty nebo do té doby, dokud se neodpaří alkohol. Přilijeme smetanu, snížíme teplotu na minimum a vaříme 5–6 minut. Podle chuti přidáme hořčici, osolíme a opepříme. Promícháme, stáhneme z plotny a odložíme stranou.

6

Pečenou zeleninu před podáváním smícháme s čerstvou nasekanou petrželí. Podáváme s pečenou treskou a dijonskou hořčicí.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3