Recepty Hlavní jídla S masem Finest irský cheeseburger s čatní z červené cibule a domácími žemlemi

Ingredience

2 hovězí bifteky na hamburger (2× 330 g Tesco Finest hovězího burgeru)
120 g čedaru (Tesco Finest west country cheddar)
40 g rukoly
4 lžíce červené cibule (Tesco Finest chutney z červené cibule)
½ lžičky soli
½ lžičky pepře
Domácí burgerové žemle (vystačí na 4 kusy):
225 g hladké mouky
125 ml plnotučného mléka
½ lžičky soli
5 g sušeného droždí
20 g krystalového cukru
40 g másla (pokojové teploty)
1 vejce (žloutek na potření žemlí)
2 lžíce bílých sezamových semínek
Česnekové aioli:
4 lžíce majonézy
1 stroužek česneku (velký)
1 špetka soli
1 špetka pepře
1 špetka mleté papriky

Postup přípravy

1

Připravíme si žemle. Mléko si trochu ohřejeme, přidáme do něj cukr s droždím a necháme alespoň 5 minut stát. V míse smícháme mouku a sůl, přidáme mléko s droždím a cukrem a vypracujeme těsto. Můžeme použít i kuchyňského robota. Po chvíli začneme postupně přidávat máslo. Těsto je hotové, když se nelepí na okraje mísy. Necháme ho kynout v míse přikryté utěrkou alespoň 60 minut.

2

Vykynuté těsto následně rozdělíme na 4 části, vytvarujeme z nich kuličky a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Takto je necháme na plechu ještě 20 minut nakynout. Následně žemle potřeme rozšlehaným žloutkem, můžeme je posypat sezamem a pečeme je v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme žemle vychladnout.

3

Rozpálíme si gril. Hovězí maso vyndáme z obalu a položíme ho na horký gril. Grilujeme 2 a půl minuty z každé strany.

4

Mezitím si připravíme aioli. V malé misce smícháme majonézu, prolisovaný česnek, sůl, mletý pepř a mletou papriku. Promícháme a dáme na stranu.

5

Maso z obou stran ještě na grilu osolíme a opepříme.

6

Cheddar vyndáme z obalu a odkrojíme z něj 4 silnější plátky. Na každé maso položíme jeden plátek sýra a grilujeme ho ještě minutu. Pokud máme možnost, tak gril zavřeme, aby se sýr úplně roztekl, případně použijeme pistoli.

7

Burgerové žemle rozřízneme na dvě části. Vnitřní částí je položíme na gril a grilujeme půl minuty.

8

Poskládáme burger. Na obě části žemle rozetřeme trochu aioli, přidáme pár lístků rukoly a na to položíme maso se sýrem. Navrch masa dáme velkou lžíci čatní z červené cibule a lehce rozetřeme. Přiklopíme druhou částí žemle.

9

Můžeme podávat s grilovanými hranolky. Hodí se k Tesco Finest Prosecco Rosé šumivé víno brut.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3