Recepty Dezerty Pečené Hruškovo-karamelový tart

Ingredience

90 g ovesných vloček bez lepku (Tesco Free From bezlepkových ovesných vloček)
30 ml mléka bez laktózy (Tesco Free From bezlaktózového mléka)
130 g lískových ořechů (bez slupky)
40 g krystalového cukru
70 g másla bez laktózy
sůl
máslo bez laktózy (na vymazání formy)
bezlepková mouka (na vysypání formy)
Karamel
50 g krystalového cukru
50 g másla bez laktózy
60 ml smetany ke šlehání bez laktózy
sůl
Náplň
50 g ovesných vloček bez lepku (Tesco Free From bezlepkových ovesných vloček)
50 ml mléka bez laktózy (Tesco Free From bezlaktózového mléka)
1 čajová lžička vanilkového aromatu (čistého vanilkového extraktu)
½ ks citronu
7 ks hrušek
70 g hnědého cukru
2 polévkové lžíce bezlepkové mouky (ovesné mouky)
½ čajové lžičky mleté skořice
½ čajové lžičky mletého zázvoru
mletý kardamom
sůl
Žmolenka
85 g másla bez laktózy
30 g ovesných vloček bez lepku (Tesco Free From bezlepkových ovesných vloček)
30 g bezlepkové mouky (ovesné mouky)
30 g hnědého cukru
½ lžičky mleté skořice

Postup přípravy

1

Do mixéru dáme oříšky, polovinu ovesných vloček, cukr a sůl. Rozmixujeme, ale ne úplně najemno, abychom zachovali strukturu. Přidáme druhou část vloček a vše spolu promícháme. Rozehřejeme si máslo, přidáme ho do směsi a promícháme. Následně těsto pomocí lžíce či dna skleničky natlačíme do vymazané a vysypané tartaletkové formy. Potom takto vytvořené těsto odložíme do chladničky.

2

Připravíme si karamel. Do hrnce nasypeme cukr a na mírném ohni ho zahřejeme. Míchat začneme, až když se začne rozpouštět. Jakmile se cukr rozteče a zbarví dohněda, přidáme rozpuštěné máslo. Mícháme, dokud se ingredience nespojí. Následně přilijeme smetanu ke šlehání. Bude to prskat, ale to je normální. Mícháme až do propojení všech ingrediencí. Karamel odstavíme z plotny. Na závěr vmícháme špetku soli.

3

V misce si připravíme náplň. Smícháme vločky s mlékem, přidáme vanilkový extrakt a na 10 minut dáme stranou. Mezitím oloupeme hrušky, rozkrojíme je na půlku a odstraníme jadřinec. Nakrájíme je na plátky tak, aby na jednom konci zůstaly spojené. Hrušky vložíme do mísy, přidáme šťávu z citronu, hnědý cukr, mouku, skořici, zázvor, kardamom a sůl. Mícháme, dokud hrušky nebudou rovnoměrně obalené.

4

Připravíme si žmolenku. Máslo nakrájíme na malé kostky, dáme ho do misky, přisypeme vločky, cukr, mouku a skořici. Promícháme a rukama zapracujeme máslo, aby vznikla žmolenka.

5

Formu s těstem vyndáme z chladničky a přidáme náplň. Nahoru naskládáme obalené hrušky. Moučník polijeme karamelem. Následně ho posypeme ovesnou žmolenkou.

6

Koláč přikryjeme alobalem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C alespoň 25 minut. Potom teplotu snížíme na 180 °C, odstraníme alobal a pečeme ještě 30 minut. Před podáváním ho necháme vychladnout.

7

Tip: Pokud nemáte hrušky, připravte si tento koláč s jablíčky nebo se švestkami.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3