Recepty Dezerty Koláč

Ingredience

500 g polohrubé mouky
½ čerstvého droždí
7 dkg krystalového cukru
220 ml mléka (vlaženého)
1 ks vanilkového cukru
1 špetka soli
1 ks vejce
máslo (rozehřáté se sádlem do těsta i na vymazání plechu)
vepřové sádlo
1 vejce (na potření)
náplň
švestková povidla
meruňková zavařenina (domácí)
plnotučný tvaroh
švestky

Postup přípravy

1

Do mísy vsypeme polohrubou mouku a v jedné polovině uděláme důlek. Tam dáme droždí, cukr a vlažné mléko (aby vzešel kvásek), na druhou špetku soli, vajíčko a rozehřáté máslo se sádlem. Jakmile vzejde kvásek, všechno smícháme a propracováváme v těsto. Můžeme naředit mlékem. Necháme vykynout min. 45 min. na teplém místě (pomoučněné a přikryté utěrkou). Z vykynutého bochánku vyválíme na válu kulatou placku, prstem uděláme okraj a přeneseme na namaštěný pečicí papír. Těsto poklademe náplní: tvarohem, džemem, povidly a švestkami. Švestky (na poloviny, na čtvrtky) klademe z estetických důvodů slupkou dolů. Okraj omastíme vajíčkem a dáme péct do vyhřáté trouby, dokud okraj koláče nezezlátne. Můžeme posypat drobenkou.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3