Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Ale při tom všem vánočním shonu, který nás každý rok čeká, si přejeme mít po ruce ty nejjednodušší recepty na vánoční cukroví, které zvládneme přichystat se svými nejmenšími. A právě takový jednoduchý recept vám nyní nabízíme.
TIPY
Každého z vás určitě zajímá, jak docílit toho, aby perníčky byly do Štědrého dne měkké. Trik s rozkrojeným jablkem zná asi každý. Nám se však osvědčil tip s čerstvým pečivem. Perníčky skladujte v uzavřené dóze, do které každý večer vložíte krajíc čerstvého chleba. Ten se do rána doslova přemění na topinku – perníčky z něho totiž vysají všechnu vlhkost. Dobrým trikem na zachování měkkosti perníčků je také kratší doba pečení. Někdy stačí péct o 1 – 2 minuty kratší dobu, než normálně a perníčky jsou hotové. Čím déle perníčky pečete, tím více je vysušujete.
Pokud vás recept zaujal, ale máte alergii na lepek či trpíte nesnášenlivostí lepku, určitě vyzkoušejte verzi vánočních perníčků bez lepku.
Receptů na perníčky existuje celá řada, nemusíte dělat nutně pouze ty se zázvorem. Velmi dobré jsou také s javorovým sirupem nebo s černobílým zdobením.
Pokud se chcete při zdobení vyhnout průmyslovým potravinářským barvám, tak vám plně poslouží ovoce, zelenina a koření. Na rozdíl od barev z obchodu možná nebudou tak intezivní, ale dodají perníčkům barvu i úžasnou chuť. Vyrobte si domácí barviva.
Perníčky zkrátka patří mezi jednoduché vánoční dobroty, které zvládne úplně každý.
Na pánvi ohřejeme máslo, med a třtinový cukr. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
Do velké mísy nasypeme mouku, kypřicí prášek, mletý zázvor a promícháme. Ve středu suché směsi uděláme jamku a nalijeme do ní rozpuštěné máslo s cukrem.
Důkladně zamícháme, abychom vytvořili těsto. Ideálně pomocí rukou, protože tak se ingredience nejlépe spojí.
Z těsta vytvoříme kuličku, kterou zabalíme na 30 minut do potravinové fólie a necháme ji odstát v chladu.
Po 30 minutách vytáhneme těsto z ledničky. Pomalu a důkladně ho vyválíme na tenkou placku (asi 3–4 mm). Vál i váleček posypeme moukou, aby se nám lépe pracovalo.
Pomocí formiček vykrájíme z těsta hvězdičky, které položíme na pečicí papír.
Pečeme při teplotě 190 °C přibližně 6–8 minut, dokud nebudou mít hvězdičky zlatavou barvu.
Po upečení vytáhneme hvězdičky z trouby. Perníčky nebudou po vytažení příliš pevné, ale pokud je necháme volně vychladnout, ztvrdnou.