Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Pokud máte doma přebytky zeleniny a už nevíte, jak ji zpracovat, vyzkoušejte osvědčenou klasiku. Vyzkoušejte náš recept na lečo s klobásou a připravte si rychlé a jednoduché (nejen) letní jídlo.
Nejprve si oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Papriky omyjte, rozkrojte a zbavte jadřince a semínek. Následně je nakrájejte na proužky. Rajčata můžete spařit a zbavit slupky, ale není to nutné. Nakrájejte je na větší kousky. Rajčata jsou plná vody a z větší části se rozvaří.
Pak si nakrájejte oblíbenou klobásu na menší kostičky. Připravte si větší hrnec a rozpalte v něm olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Jakmile cibule začne chytat zlatavou barvu, přijdete k ní nakrájenou klobásu a krátce ji opečte, aby pustila tuk.
Následně vložte do hrnce nakrájené papriky a poduste je, aby změkly. Až nakonec přidejte rajčata, protlak, dochuťte solí a pepřem. Celou směs pak ještě pořádně provařte zhruba 15–20 minut.
Hotové lečo podávejte s čerstvým chlebem nebo vařenými bramborami.
Lečo si můžete připravit i jako vyvážené a plnohodnotné jídlo. Samotná zelenina sice obsahuje hodně vitamínů, minerálů a vlákniny, ale postrádá bílkoviny. To napravíte tím, že k leču v závěru vaření přidáte 2–3 rozšlehaná vajíčka. Zeleninové lečo s vejci vás tak zasytí na mnohem delší dobu.
Pokud si chcete zeleninu uchovat na delší období, připravte si zavařené lečo. Postup je stejný jako u přípravy klasického leča. S tím rozdílem, že výslednou směs uvařené zeleniny jen nalijete do sklenic a následně lečo zavaříte.
Zavařování leča se nijak neliší od klasického zavařování. Základem je připravit si čisté sklenice, které můžete sterilizovat buď vroucí vodou nebo je nechat v troubě projít teplotou sto stupňů. Dokonale čisté musí být také víčka a veškeré náčiní, které během zavařování použijete.
Naplněné sklenice lečem pak už jen stačí vložit do zavařovacího hrnce, kde je necháte sterilovat v horké vodě asi 20 minut při teplotě 85 °C.
Sklenice se zavařeným lečem pak máte kdykoli po ruce. Můžete ho použít jako základ do zeleninových omáček nebo pod maso.
TIP: Do leča můžete přidat i další zeleninu, kterou potřebujete zpracovat. Například cukety. Pokud máte rádi pikantní chutě, přidejte do leča i čerstvé chilli papričky.