Ingredience

500 g hladké mouky
1 lžička soli
celý kmín
dcl žitného kvásku (kdo nemá najděte si na "Kváskové mapě")
škvarek (krájené na drobné kousky)
voda
Na potření
vepřové sádlo (pár lžic rozpuštěného, ne horkého)

Postup přípravy

1

Na větší část mouky (cca 350 gr) nasypeme sůl, kmín a zahrneme tak, aby když budete nalévat kvásek, nešel přímo na sůl. Kváskem a vodou zaděláme řidší těsto, které v míse důkladně zpracujeme tak, aby bylo krásně hladké.

2

Zbytek mouky vysypeme na stůl/vál, na něj nasypeme škvarky, které zapracujeme je do těsta. Těsto přendáme zpět do mísy a necháme přikryté utěrkou kynout ideálně přes noc v pokojové teplotě.

3

Ráno těsto opět vyklopíme na pomoučený stůl/vál, kde ho znovu vypracujeme - vyženeme bublinky které se tam za noc kynutím nadělaly (mouky na podsyp použijeme co nejméně, jen tak, aby se těsto nelepilo). Z vypracovaného těsta ukrajujeme malé kousky, ze kterých tvoříme bochánky, které klademe na plech. Necháme ještě hodinu až dvě kynout.

4

Pečeme v peci nebo troubě na co nejvyšší teplotu, kterou nám zařízení dovolí (klidně až 300°C) do růžova. Po vytažení z trouby/pece ihned potíráme rozpuštěným sádlem s česnekem a lehce osolíme. Na tomto receptu je nejtěžší počkat, až osúchy vychladnou alespoň tak, abychom si nepopálili pusu :-)

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3