Recepty Hlavní jídla Ryby Pečený losos s kapustovo-mandlovým pestem a bílými fazolemi

Ingredience

Fazolová kaše:
1 lžíce řepkového oleje
1 stroužek česneku
2 čerstvé rozmarýny (větvičky)
400 g bílých fazolí ve slaném nálevu (Tesco Bílých fazolí máslových ve vodním nálevu - 1 plechovka)
50 ml vody
1 lžička bílého vinného octa
Kapustové pesto:
60 g kapusty kadeřavé
2 stroužky česneku
30 g mandlí
30 g piniových oříšků
40 g sýra pecorino (strouhaného)
1 citronová šťáva
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce vody
1 špetka soli
1 špetka pepře
Pečený losos:
4 ks čerstvého rozmarýnu
1 citron
600 g lososových filetů
1 lžička soli
1 špetka pepře
4 stroužky česneku
2 lžíce másla (rozpuštěného)
2 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy

1

Připravíme si lososa. Na plech rozložíme alobal a zlehka ho potřeme polovičním množstvím rozpuštěného másla. Dvě větvičky rozmarýnu položíme doprostřed na sebe. Citrón nakrájíme a naskládáme podél rozmarýnu. Lososa osolíme, opepříme a položíme na rozmarýn s citrónem. Polijeme zbytkem másla, které vmasírujeme do ryby. Česnek očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Posypeme jím lososa. Následně ho polijeme citrónovou šťávou, navrch položíme zbytek rozmarýnu a zabalíme do alobalu. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 185 °C přibližně 20 minut. Následně alobal odstraníme a plech dáme zpátky do trouby ještě na 5 minut. Potom lososa položíme na servírovací talíř.

2

Mezitím si připravíme fazolovou kaši. Na pánvi rozpálíme řepkový olej. Přidáme nadrobno nakrájený stroužek česneku a nadrobno nasekané lístky rozmarýnu. Restujeme asi minutu, následně přidáme scezené fazole a vodu. Necháme je projít varem alespoň na 2–3 minuty a potom přendáme do mixéru, přidáme vinný ocet a rozmixujeme na kaši. Přendáme do misky a odložíme stranou.

3

Připravíme si kapustové pesto. Kapustu zbavenou stonků dáme do kuchyňského robota, přidáme mandle, piniové oříšky, pecorino, dva stroužky česneku, citrónovou šťávu, olivový olej, vodu, sůl a černý pepř. Vše najemno rozmixujeme.

4

Lososa podáváme s pestem a teplou fazolovou kaší.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3