Recepty Hlavní jídla S masem Pečený vepřový bůček s jablky a hruškami

Ingredience

200 g Vepřový bok s kostí (Tesco vepřového boku s kostí)
1 polévková lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce soli
1 čajová lžička fenyklových semínek
1 čajová lžička kmínu
1 polévková lžíce medu
1 špetka kajenského pepře
1 ks cibule
1 ks fenyklu
250 ml kuřecího vývaru
2 ks petrželky
3 lžíce hnědého cukru
3 ks červená jablka
2 ks hrušek
Růžičková kapusta
600 g růžičkové kapusty
2 lžíce olivového oleje
½ čajové lžičky soli
1 špetka pepře
100 g sýra Feta (rozdrobeného)
1 ks granátového jablka (semínka)
1 polévková lžíce balzamikového octa

Postup přípravy

1

Troubu předehřejeme na 140 °C. V malé misce smícháme olivový olej, sůl, semínka fenyklu, kmín, med a kajenský pepř. Vepřové maso položíme na čistou pracovní desku a osušíme ho papírovou utěrkou. Natřeme ho medovou směsí, hlavně kůži.

2

Cibuli, fenykl a petržel očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Naskládáme je na pekáč. Na směs položíme vepřové maso tukem nahoru. Vše podlijeme vývarem. Přikryjeme alobalem a restujeme 2 hodiny (dokud není vepřové maso jemňoučké).

3

Po dvou hodinách zvýšíme teplotu na 230 °C. Pekáč vyndáme, alobal odstraníme, přidáme jablka a hrušky nakrájené na čtvrtky. Posypeme je třtinovým cukrem. Pečeme ještě 30 minut nebo do té doby, až je kůže na mase křupavá. Potom vyndáme pekáč z trouby, přikryjeme ho alobalem a necháme maso ještě 15 minut odpočinout.

4

Připravíme si přílohu. Umytou a rozpůlenou růžičkovou kapustu dáme na plech s okrajem, pokapeme olivovým olejem, posypeme solí a pepřem a jemně promícháme, dokud nebude dobře obalená olejem. Pečeme na 200 °C, až změkne a zhnědne (asi 30 za minut). Kapustu průběžně promícháváme. Vytáhneme ji z trouby, pokapeme balzamikem a dáme na talíř. Navrch nadrobíme fetu a přidáme semínka granátového jablka.

5

Vepřové maso vykostíme, nakrájíme ho na silnější plátky a servírujeme se zeleninou, s hruškami, jablky a růžičkovou kapustou.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3