Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Nejprve si do mísy rozdrobíme droždí, přidáme špetku soli a cukru a vše promícháme. Až se droždí začne rozpouštět, přisypeme část prosáté mouky, přilijeme vlažnou vodu, přidáme vejce, zbylý cukr, perníkové koření a znovu důkladně promícháme.
Postupně přisypáváme zbylou mouku a vypracujeme hladké pružné těsto, které se nelepí. Mouky můžeme klidně přidat i více, je důležité, aby těsto bylo dostatečně tuhé. Připravené těsto necháme na teplém místě přibližně tři čtvrtě hodiny kynout.
Poté, co je těsto vykynuté, vykrajujeme lžicí kousky těsta. Ty pokládáme na pomoučněný vál, kde je rukou stlačíme na větší placičky. Na ně dáváme lžičku marmelády. Těsto opatrně zabalíme do knedlíků a necháme ještě deset minut odpočinout.
Připravené knedlíky vložíme do vroucí lehce osolené vody a vaříme deset minut.
Poté necháme odkapat a podáváme s rozpuštěným máslem, posypané vlašskými ořechy, skořicí a třtinovým cukrem. Kdo chce, může dozdobit trochou šlehačky.