Recepty Hlavní jídla S masem Pomalu pečené jehněčí s karamelizovanou šalotkou

Ingredience

2 kg jehněčí stehna bez kosti (Tesco jehněčích stehen bez kosti)
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 čajová lžička sušeného oregana
1 lžíce čerstvého rozmarýnu (nasekaného)
1 lžíce čerstvého tymiánu (nasekaných lístků)
1 polévková lžíce dijonské hořčice
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička pepře
3 hlávky česneku
4 ks granátového jablka
100 ml medu
10 ks šalotky

Postup přípravy

1

Ostrým nožem neřežeme křížem krážem vrchní část masa do asi 1cm hloubky. V misce smícháme 2 polévkové lžíce olivového oleje, oregano, rozmarýn, tymián, hořčici, polovinu soli a polovinu mletého pepře. Jehněčí potřeme vzniklou směsí a necháme 1 hodinu odležet, aby mělo pokojovou teplotu.

2

Troubu si předehřejeme na 200 °C. Granátová jablka rozdělíme tak, že v každém uděláme malý řez ostrým nožem a rozpůlíme ho. Odšťavníme polovinu granátového jablka a šťávu dáme do misky s medem, přidáme zbylou sůl a mletý pepř. Odložíme stranou s ostatními granátovými jablky.

3

Zbylý olivový olej rozpálíme ve větším pekáči a jehněčí maso na něm opékáme z každé strany 8–10 minut, aby se zatáhlo.

4

Odstavíme z plotny a přidáme očistěné rozpůlené šalotky a rozpůlené hlavičky česneku. Dáme do trouby a pečeme 45 minut na 200 °C. Pekáč vyndáme z trouby a šalotky polijme medovou směsí. Vrátíme ho do trouby a pečeme dalších 30 minut, nebo dokud teploměr na maso vložený do středu stehna neukáže 54 °C. Na posledních 15 minut pečení přidáme do trouby i rozpůlená granátová jablka.

5

Jehněčí maso necháme volně přikryté alobalem 10 minut odpočinout, následně ho nakrájíme a servírujeme.

Tip: Podávejte s bramborami pečenými na rozmarýnu.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3