Recepty Hlavní jídla Těstoviny Petrova musaka k zapomenutému výročí

Ingredience

250 g mletého hovězího masa
500 g rajčat
1 lilek (větší)
500 g brambor
100 g cibule
2 stroužky česneku
150 ml olivového oleje
1 lžička mleté skořice
1 lžička kmínu
1 svazek petrželky
100 ml červeného vína
mletý černý pepř
sůl
100 g másla
4 lžíce hladké mouky
400 ml plnotučného mléka
muškátový oříšek
1 vejce (žloutek)
8 lžic parmazánu (Tesco Parmigiano Reggiano)
250 g mletého vepřového masa

Popis

Připravte si tu svou z mletého masa z pěčlivě vybraných kousků a s voňavými českými rajčaty.

Postup přípravy

1

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Brambory a lilek nakrájíme na cca 0,3 cm silné plátky, jemně pokapeme olivovým olejem, vložíme do vymazaného pekáče a dáme na 15 minut zapéct. Poté vyndáme a necháme stranou.

2

A nyní si připravíme bešamelovou omáčku. V hlubší pánvi opatrně rozpustíme máslo a přidáme mouku. Smícháme a necháme vařit jednu až dvě minuty. Pak přidáme horké mléko a mícháme, dokud směs nezhoustne. Do vařící se směsi přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, opepříme, osolíme a ztlumíme teplotu. Vaříme další 3–5 minut a po opadnutí varu vmícháme žloutek.

3

Na jiné pánvi pak necháme zlehka provonět skořici s kmínem, přidáme olej, na kterém necháme zesklovatět nakrájenou cibuli s česnekem, vmícháme na kostičky nakrájená rajčata, 10 minut povaříme, pak přidáme mleté maso a mícháme, dokud se vše nepovaří. Nakonec přilijeme červené víno, ochutíme, ještě 10 min lehce povaříme a osvěžíme nakrájenou petrželkou.

4

Na předpečené brambory s lilkem pak rozprostřeme maso, navrch nalijeme bešamel a posypeme sýrem. Dáme do trouby zapéct na 45 minut a před servírováním ještě necháme 10 minut odpočinout.

5

Tip: Zapečený sýr se postará o plnější chuť a muškátový oříšek dodá bešamelové omáčce vyváženost.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3