Recept na guacamole: Připravte si skvělou avokádovou pomazánku z Mexika

Ingredience

1 avokádo (zralé)
1 limetka (šťáva z půlky)
½ červené cibule (najemno nakrájené)
2 rajčata (velká, masitá)
1 stroužek česneku
1 snítek čerstvého koriandru (nasekaného)
sůl

Popis

Máte rádi mezinárodní kuchyni a chcete rozšířit svůj jídelníček o něco nového? Připravte si pomazánku guacamole z avokáda. Využijete ji jako součást mexických pokrmů, ale také jako samostatný guacamole dip ke křupavým nachos.

Co je to guacamole?

Guacamole je tradiční mexická pochoutka z avokáda, jejíž původ sahá až k Aztékům. Tato superpotravina obsahuje zdravé tuky, vitaminy a minerály. Guacamole si zamilujete pro krémovou konzistenci a charakteristickou osvěžující chuť.

Guacamole: S čím ho jíst?

Guacamole si můžete namazat jen tak na svačinku na opečený křupavý chléb nebo jej zkuste večer připravit jako guacamole dip k nachos ke sledování televize. Skvěle také doplňuje tyto pokrmy: quesadilly, burritos, grilované maso nebo ryby.

Postup přípravy

1

Rozmačkejte avokádo s limetkovou šťávou a solí ve velkém hmoždíři. Tímto krokem dosáhnete jemné krémové konzistence.

2

Přidejte nadrobno nakrájená rajčata, červenou cibuli, česnek a nasekanou snítku čerstvého koriandru. Důkladně promíchejte.

3

Dochuťte solí a v případě potřeby přidejte ještě trochu limetkové šťávy.

4

Hotové guacamole přikryjte potravinovou fólií a nechte jej před konzumací ještě odležet v chladničce minimálně 1 hodinu.

6 tipů, jak avokádovou pomazánku ještě vylepšíte

1. Důkladně vybírejte to pravé avokádo

K přípravě lahodného guacamole potřebujete opravdu čerstvé a zralé avokádo. Mělo by být na dotek mírně měkké. Pokud vám připadá příliš měkké, raději jej v obchodě nechte a vyberte si jiné. Klidně zvolte tvrdší, ale počítejte s tím, že byste mu měli před konzumací dopřát ještě pár dnů při pokojové teplotě.

2. Jak udržet domácí guacamole déle čerstvé

Povrch hotového guacamole pokapejte trochou limetkové šťávy, která prodlouží jeho čerstvost. Limetka totiž obsahuje kyselinu citronovou, která zabraňuje oxidaci a hnědnutí.

3. Jde to i bez koriandru

Ne každý má rád výraznou chuť koriandru. Můžete ho vynechat nebo nahradit jinými bylinkami, například čerstvou petrželkou.

4. Zkuste guacamole v novém kabátku

Vyzkoušejte i jiné varianty avokádové pomazánky, díky kterým získáte zase trochu jiný pokrm. Guacamole si skvěle rozumí s mangem, kukuřicí nebo černými fazolemi.

5. Pro milovníky pálivého přidejte chilli

Jestli si ujíždíte na pálivém jídle, přidejte do pomazánky také jemně nasekané chilli papričky.

6. Zkuste o lžíci krémovější variantu

Pro krémovější konzistenci smíchejte avokádovou pomazánku guacamole s lžící řeckého jogurtu.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3