Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
TIP: Pokud chcete ušetřit čas, můžete si koupit už hotovou pečenou sekanou nebo sekanou se sýrem.
Postup přípravy pečené sekané
1. Připravte si masovou směs
Do větší mísy vložte mleté hovězí a vepřové maso. Cibuli, slaninu, česnek a petrželku nasekejte nadrobno nebo rozmixujte v mixéru a všechno přidejte k masu. Přidejte lžičku majoránky, vejce, kečup a hořčici. Vše důkladně promíchejte a dochuťte také čerstvě namletým černým pepřem a solí.
2. Připravte si pekáč a předehřejte troubu
Nakrájejte cibuli na kolečka a slaninu na větší kousky. Vložte je na dno pekáče, zalijte světlým pivem. Předehřejte troubu na 180 °C.
3. Vytvarujte sekanou
Ze směsi mletého masa vytvarujte rukama podlouhlý bochánek a několikrát jím udeřte o čistou pracovní desku – zbavíte se tak vzduchových bublinek uvnitř sekané.
4. Během pečení ji nezapomeňte podlévat
Přendejte si sekanou do pekáče a navlhčenýma rukama ji ještě upravte do požadovaného tvaru. Vložte ji do trouby a průběžně ji kontrolujte a podlévejte výpekem.
5. Jak dlouho se peče sekaná?
Standardní doba pečení domácí sekané je přibližně 1 hodina při teplotě 180 °C, ale vždy záleží na tloušťce masa. Abyste si byli jisti, že je maso správně propečené, použijte kuchyňský teploměr. Teplota uvnitř masa by měla být 75 °C.
3 tipy, jak si připravit dokonalou pečenou sekanou
1. Potírejte povrch sekané vajíčkem během pečení: Chcete mít krásně zlatavou sekanou s křupavou kůrčičkou? Pak ji průběžně během pečení potírejte vajíčkem. Tento trik způsobí, že sekaná uvnitř nebude vysušená a naopak na povrchu bude pěkně křupavá.
2. Použijte strouhanku, aby se vám sekaná nerozpadala: Přidejte do masa strouhanku, která pomáhá vázat suroviny dohromady. Kromě toho také absorbuje vlhkost, takže sekaná zůstane jemná a šťavnatá.
3. Místo piva zkuste vývar: Pokud připravujete sekanou dětem, pivu byste se měli raději vyhnout. Sáhněte raději po vývaru, který chuť sekané také zvýrazní.
Vyzkoušejte netradiční variaci – pečenou sekanou se sýrem
Pečenou sekanou se sýrem ocení všichni milovníci sýra. Nastrouhejte si oblíbený sýr a přidejte jej do směsi ještě před samotným formováním. Sýr se během pečení rozpustí a dodá vaší sekané zase trochu jinou chuť.
A jestli rádi experimentujete, vyzkoušejte i další 2 recepty na domácí sekanou: pečenou sekanou s klobásou nebo domácí sekanou ve slaninovém kabátě.