Recepty Dětská jídla Hlavní jídla Risotto con prosecco e basilico (rizoto s proseccem a bazalkou)

Ingredience

300 g rýže Carnaroli (nebo Arborio)
500 ml zeleninového bujónu (domácího)
1 kostka másla (větší)
1 hrst eidamu (strouhaného)
1 cibule (menší)
čerstvá bazalka (pár lístků)
prosecco

Popis

TIP: Častěji se vyskytuje použití hladkolisté petržele na místo bazalky, takže také doporučujeme.

Postup přípravy

1

Necháme na pánvi rozpustit máslo (malý kousek si necháme stranou) a osmahneme na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Necháme ji zpěnit na mírném ohni.

2

Přidáme rýži, pořádně ji promícháme a necháme zrna se uzavřít.

3

Prolijeme ji následně proseccem, stačí tak 1,5dc. Necháme ho vypařit. Následně přidáváme postupně po částech ještě teplý vývar.

4

Vždy ho necháme se vsáknout do rýže, promícháme. Takto postupně přidáváme, dokud rýže není uvařená al dente.

5

Nakonec vypneme oheň a odstavíme risotto. Necháme ho chvíli odpočinout. Vložíme do něj kousek másla a nastrouhaný sýr.

6

Pomalu promícháme, až nám vznikne krásné krémovité risotto.

7

Na závěr posypeme bazalkou natrhanou na malé kousky a posypeme sýrem.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3