Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Mleté maso vonící česnekem a majoránkou neodmyslitelně patří k české kuchyni. Přeneste se do dětství a připravte si ty nejlepší karbanátky podle jednoduchého receptu. Hotové jsou během chvilky a ještě rychleji vám zmizí z talířů.
Vyšleháme vajíčko s mlékem, pokrájíme rohlíky a namočíme do mléka. Smícháme mleté maso, mléko s rohlíky, sůl, pepř, majoránku, drcený česnek a cibulku, kterou jsme osmahli pokrájenou na pánvi.
Vytvoříme karbanátky 4 cm vysoké a 8 cm v průměru a obalíme v hladké mouce. Pečeme na pánvi z obou stran po dobu 10 minut. Podáváme s bramborovou kaší.
Nejprve si připravte rohlíky. Nepoužívejte úplně čerstvé. Ideální jsou pár dní staré rohlíky. Nakrájejte je na menší kostičky a vložte do misky. Nakrájené rohlíky pak zalijte mlékem tak, aby byly ponořené a nasákl opravdu každý kousek.
Tradiční karbanátky si můžete připravit buď čistě z mletého vepřového masa, nebo ze směsi vepřového a hovězího masa v poměru 1:1.
Aby se vám s masem dobře pracovalo, vyndejte ho z lednice až těsně před přípravou. Mleté maso vložte do větší mísy a přidejte v mléce namočené rohlíky, vajíčko, sůl, pepř, majoránku, prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibuli. Ochucenou masovou směs opravdu důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
Následně ze směsi vytvarujte karbanátky, které jsou zhruba 4 cm vysoké a mají 8 cm v průměru. Takto připravené karbanátky obalte v hladké mouce nebo ve strouhance.
Tip: Cibuli do karbanátků přidávejte buď čerstvou, nebo ji předtím lehce orestujte na pánvi.
Ve větší pánvi si rozpalte olej. Používejte takový, který snese vysoké teploty. Ideální je například řepkový. Karbanátky smažte dozlatova z obou stran zhruba 10 minut. Hotové karbanátky budou na povrchu křupavé, ale uvnitř krásně šťavnaté.
Podávejte je s bramborou kaší nebo vařeným bramborem.
Karbanátky samy o sobě patří do vyváženého jídelníčku. Problémem může být smažení, kterému bychom se měli spíše vyhýbat. Výborné karbanátky připravíte i v troubě s minimem oleje.
Troubu si předehřejte na 200 °C. Plech si vyložte pečícím papírem, který lehce potřete olejem. Vložte karbanátky na plech a ještě je potřete trochou oleje. Pokud si chcete práci zjednodušit, můžete použít olej ve spreji.
Karbanátky v troubě pečte 20–30 minut a v polovině pečení je otočte. Tak budou krásně opečené z obou stran.