Recepty Dezerty Pečené Švestkový hňup

Ingredience

Na těsto:
1 kg brambor (nastrouhaných na jemno)
1 špetka soli
2 vejce
hladká mouka (děláme od oka, těsto musí být hustější)
Na dohotovení:
vepřové sádlo
moučkový cukr (podle chuti)
zakysaná smetana (nebo tvaroh)
Ovoce
750 g švestek
250 g blum
750 g čerstvých meruněk
250 g jahod

Postup přípravy

1

Ze všech surovin vypracujeme těsto, konzistencí asi jako na halušky. Mezitím si připravíme ovoce, které nakrájíme na měsíčky. Plech vymažeme dostatečně sádlem a natřeme tenkou vrstvu těsta (maximálně do výšky 0,5 cm). Poklademe ovoce vedle sebe a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C na spodku trouby. Ovoce by seshora mělo krásně změknout a zespoda by se bramborové těsto mělo trochu připéct. Hňup se jí horký, potřený zakysanou smetanou a posypaný cukrem. Naši předkové si místo smetany dávali tvaroh. Je to neuvěřitelná pochoutka a takový lehký letní hřích. Dobrou chuť.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3