Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Jablka jsou všestranné, zdravé ovoce, dostupné po celý rok. Můžete si je připravit nejen nasladko v podobě koláčů, jako je tento, ale také ve slané variantě. Zkusili jste někdy kombinaci jablek s pečenou kachnou? Pokud ne, doporučujeme vám vyzkoušet pečenou kachnu s jablky, zelím a knedlíky.
Pokud vám po pečení zůstanou přebytečná jablka, připravte si pečená jablka se sladkou ovesnou směsí. Vsadíme se s vámi, že to bude váš druhý nejoblíbenější recept s jablky.
A co takhle netradiční pečená plněná jablka? Ochutnejte naši verzi pečených jablek plněných ořechy, medem a jogurtem.
Až 95 % vanilkových příchutí ve formě pudinků, jogurtů či zmrzliny je umělých. Jestli chcete pocítit jejich pravou chuť, neobejdete se bez použití vanilkového lusku. Nejcennější součástí je jeho obsah – dřeň, která je složená z malých černých zrnek. Podélně lusk rozřízněte a tupou stranou nože vyškrábejte z obou polovin zrníčka a vmíchejte je do jídla. Slupka, která vám zbyde, se může ještě zužitkovat. Lze ji použít na výrobu domácího vanilkového cukru.
Jablka nakrájíme na malé kostky. Ve velké míse promícháme jablka spolu s cukrem, přidáme mouku, kypřicí prášek, skořici, špetku soli a dobře promícháme.
V samostatné míse rozšleháme vajíčka s rozpuštěným máslem a vanilkovým luskem. Přidáme k jablečné směsi a důkladně promícháme.
Ořechy nasekáme a vmícháme do jablečné směsi.
Kulatý plech na koláč vymastíme kouskem másla a troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Těsto vyklopíme na vymaštěný plech, důkladně vyrovnáme vařečkou a pečeme asi 50 minut na 180 stupňů.
Pár minut před dopečením koláče si připravíme krém.
Cukr, máslo, smetanu a vanilkový lusk (nebo aroma) vložíme do menšího hrnce, přivedeme k varu a vaříme 3 minuty.
Po vytažení z trouby přelijeme ještě teplý koláč krémem.
Jablečný koláč podáváme ihned, ještě když je teplý.