Recepty Hlavní jídla Ryby Thajská polévka TOM YUM GOONG s krevetami a houbami shitake

Ingredience

6 krevet (chlazených předvařených)
0.7 l zeleninového bujónu (či slabého rybího vývaru)
½ hrnku bambusových výhonků
400 ml kokosového mléka
čerstvý koriandr
1 limetka
1 bílá cibule (menší)
2 stroužky česneku
4 kořeny zázvoru
50 g hub shitaké
50 ml sójové omáčky
100 ml vody
4 chilli papričky
2 keříková rajčata
1 lžíce slunečnicového oleje
sůl
mletý černý pepř
200 g rýžových nudlí

Popis

TIP: K polévce servírujte také talířek, na který budete moci odkládat schránky krevet a také zázvor, který polévku skvěle dochutí při vaření, ale k jídlu je příliš tvrdý.

Postup přípravy

1

Pár hodin před vařením si nachystáme houby shitake. Sušené hlavičky naložíme do sojové omáčky, kterou jsme zředili vodou.

2

V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme na proužky nakrájenou cibuli, přidáme česnek, který jsme si nakrájeli na plátky. Vše zalijeme horkým vývarem a necháme přijít k varu.

3

Do vroucí polévky přidáme zázvor, chilli papričky, které jsme promnuli v prstech, abychom rozvinuli jejich chuť, bambusové výhonky a houby shitake, které jsme vyjmuli z nálevu. Vše necháme 5 minut povařit.

4

Dále přidáme na plátky nakrájená rajčátka, šťávu z poloviny limety, chilli omáčku a vše zalijeme kokosovým mlékem, opět necháme pár minut povařit.

5

Nakonec přidáme krevety, dochutíme nasekaným čerstvým koriandrem, solí, pepřem a případně také chilli omáčkou, pokud chceme dosáhnout pikantnější chuti.

6

Polévku podáváme s rýžovými nudlemi uvařenými dle návodu a srpkem limety.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3