Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
K české kuchyni neodmyslitelně patří husté polévky, které zahřejí a pořádně zasytí. Svou vydatností klidně nahradí i hlavní jídlo. Jednou z takových polévek je tradiční jihočeská kulajda. Vyzkoušejte náš osvědčený recept na kulajdu s houbami, vajíčkem a voňavým koprem.
Pokud máte sušené houby, nejdřív je vložte do misky, zalijte horkou vodou a nechte je pár minut stát, dokud nezměknou. Jestli použijete čerstvé houby, očistěte je a nakrájejte na plátky. Do kulajdy tradičně patří hříbky, ale můžete použít i žampiony, které seženete v obchodě kdykoli během roku.
Tip: Houby rozdělí strávníky většinou na dva tábory – jedni je milují, druzí je nemohou ani cítit. Zjistěte, jak různé houby využít v kuchyni.
Nachystejte si všechnu zeleninu. Oškrábejte brambory a nakrájejte je na menší kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci pak rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte ji orestovat do zlatova. Jakmile cibule chytí barvu, přidejte k ní pokrájené brambory. Dochuťte drceným kmínem, promíchejte a chviličku společně restujte.
Do základu přijdete také houby. Pokud jste namáčeli sušené, přidejte je do hrnce i s vodou. Nakonec vše zalijte vývarem a nechte vařit tak dlouho, dokud brambory nezměknou.
Zatímco se polévka vaří, připravte si vajíčka. Nejprve přiveďte vodu v hrnci k varu a až pak do ní vložte vejce. Vařte je 6–7 minut a hned po uvaření je vyndejte a nechce zchladit v ledové vodě. Vajíčko by mělo mít pevný bílek, ale ještě malinko tekutý žloutek.
Množství vajec uvařte podle toho, kolik porcí se chystáte servírovat. Každý talíř s kulajdou ozdobte jedním rozkrojeným vajíčkem.
Tradiční kulajda se zahušťuje jíškou, kterou si připravíte během chvilky. V rendlíku nebo pánvičce rozpusťte máslo a zasypte ho hladkou moukou. Jíšku důkladně promíchejte, aby nevznikly hrudky. Dávejte také pozor, aby se vám nespálila. Jíška by mít světlou maximálně lehce nahnědlou barvu.
Jakmile jsou brambory měkké, do polévky za stálého míchání přilévejte jíšku. Nechte ještě chvíli povařit a podle chuti dosolte a opepřete.
Jakmile máte kulajdu hotovou a zahuštěnou, přichází na řadu její dochucení. Přidejte smetanu na vaření, promíchejte a pak ještě dochuťte octem a cukrem. Průběžně ochutnávejte a nebojte se opravdu pořádně kulajdu dochutit. Brambory i jíška do sebe totiž dost chuti natáhnout a kulajda patří mezi hodně výrazné polévky. Jakmile jste s výslednou chutí spokojení, polévku odstavte a přidejte nasekaný kopr.
Pak už jen naservírujte a ozdobte každou porci rozkrojeným vajíčkem a podle chuti ještě klidně přidejte snítku kopru.
Tip na závěr: Jde připravit kulajdu bez hub? Pokud patříte do tábora, který houby nemůže ani cítit, vyzkoušejte variantu bez nich. Kulajda bez hub sice ztratí část své tradiční chuti, ale stále vás velmi dobře zasytí a zahřeje. Z receptu pouze odstraňte houby a jinak je postup přípravy stejný.