Recepty Hlavní jídla S masem Uzená polévka s krutóny

Ingredience

½ kg uzené vepřové pečeně
400 g mraženého zeleného hrášku
2 lžíce slunečnicového oleje
1 bílá cibule
1 balení loupaných rajčat
2 mrkve
4 stroužky česneku
lžíce soli
1 lžička pepře
1 bobkový list
1 lžička majoránky
1 lžička tymiánu
2 l vody (na vývar)
Na ozdobu:
5 chlebů (topinek ze žitného chleba)
1 řapíkatý celer
1 lžička čerstvého tymiánu

Postup přípravy

1

Hrášek opláchneme a scedíme, dáme ho do středně velkého hrnce a zalijeme vodou. Vaříme asi 15 minut. Dáváme pozor, aby nevypěnil. Hotový hrášek si odložíme stranou.

2

Cibuli, česnek a ostatní zeleninu nakrájíme na kostky. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme nakrájené suroviny společně s tymiánem. Směs restujeme 8–10 minut, dokud zelenina nezměkne. Občas ji promícháme.

3

Měkkou zeleninu vložíme do hrnce s vodou a hrachem. Uzenou vepřovou pečeni nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce společně s bobkovým listem. Osolíme a opepříme. Necháme projít varem a potom za stálého míchání vaříme na mírném plameni asi 1,5 hodiny. Hrášek se začne rozpadat, čímž polévku zahustí. Na závěr z ní vyndáme bobkový list a přidáme majoránku.

4

Polévku ozdobíme na kostky nakrájenými a na másle osmaženými topinkami. Nakonec ji ještě posypeme čerstvým tymiánem a řapíkatým celerem.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3