Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Připravte kvásek z části vlažného mléka, droždí a trošky cukru. Nechte ho vzejít v teple.
Prosejte mouku. Přidejte k ní špetku soli, cukr, vanilkový cukr, kůru z citronu, nahřáté máslo, 2 žloutky a 1 celé vejce. Vmíchejte hotový kvásek a zbytek teplého mléka.
Uhněťte těsto a nechte jej v teple kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, alespoň 60 minut.
Vykynuté těsto ještě propracujte a rozdělte na dva díly. Každý rozdělte ještě na šest částí, z nich uválejte prameny.
Ze čtyř pramenů upleťte vánočku. Dva stočte kolem sebe, položte na vánočku a založte na okrajích směrem dolů. Totéž opakujte s druhou vánočkou.
Vánočky nechte na plechu ještě 10 minut kynout.
Pak je potřete rozšlehaným vejcem, ozdobte rozinkami a mandlemi.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 40 minut. Podle potřeby případně snižte teplotu.
Hotové vánočky posypte moučkovým cukrem.