Vánočka ze šesti pramenů

Ingredience

350 ml mléka
42 g čerstvého droždí
150 g krupicového cukru
700 g hladké mouky
1 špetka soli
1 balíček vanilkového cukru
1 citron (jen kůra)
160 g másla
4 vejce
70 g rozinek
50 g loupaných mandlí
moučkový cukr (na posypání)

Postup přípravy

1

Připravte kvásek z části vlažného mléka, droždí a trošky cukru. Nechte ho vzejít v teple.

2

Prosejte mouku. Přidejte k ní špetku soli, cukr, vanilkový cukr, kůru z citronu, nahřáté máslo, 2 žloutky a 1 celé vejce. Vmíchejte hotový kvásek a zbytek teplého mléka.

3

Uhněťte těsto a nechte jej v teple kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, alespoň 60 minut.

4

Vykynuté těsto ještě propracujte a rozdělte na dva díly. Každý rozdělte ještě na šest částí, z nich uválejte prameny.

5

Ze čtyř pramenů upleťte vánočku. Dva stočte kolem sebe, položte na vánočku a založte na okrajích směrem dolů. Totéž opakujte s druhou vánočkou.

6

Vánočky nechte na plechu ještě 10 minut kynout.

7

Pak je potřete rozšlehaným vejcem, ozdobte rozinkami a mandlemi.

8

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 40 minut. Podle potřeby případně snižte teplotu.

9

Hotové vánočky posypte moučkovým cukrem.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3