Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Předehřejeme troubu na 180 ° C. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou a odložíme stranou.
Smícháme mouku, jedlou sodu, sůl, perníkové koření a pomerančovou kůru v misce.
Ve druhé míse vyšleháme vajíčka s cukrem, šleháme přibližně 4-5 minut, přidáme med a vše spolu promícháme.
V kastrolu necháme rozpustit máslo a přidáme smetanu spolu s mlékem. Mírně ohřejeme, ale nevaříme.
Smícháme všechny tři směsi společně v misce, aby vznikl hladký krém. Přidáme rozinky, jablko nakrájené na drobné kostičky a mleté oříšky.
Pečeme zhruba hodinu, ale koláč kontrolujeme už po 50 minutách. Pokud začne vrch příliš rychle tmavnout, přikryjeme ho alobalem nebo papírem na pečení.
Než se koláč upeče, připravíme si slaný karamel. Cukr ohřejeme v kastrolu na mírném ohni, začnou se vytvářet hrudky a pomalu roztaje na tekutou směs. Stále mícháme, aby se nespálil.
Když se cukr rozpustí, okamžitě přidáme máslo. Máslo přidáváme opatrně, protože karamel začne velmi rychle bublat.
Mícháme přibližně 2 minuty, následně pomalu vmícháme smetanu. Vaříme ještě minutu a odložíme stranou. Přidáme sůl podle chuti.
Hotový perník polijeme karamelem a necháme ztuhnout.