Recepty Dětská jídla Hlavní jídla Vánoční perník se slaným karamelem

Ingredience

Perník
540 g hladké mouky
2 lžičky jedlé sody
1 špetka soli
3 lžíce perníkového koření
4 vejce
1 pomeranč (1 lžíce kůry)
240 g třtinového cukru
3 lžíce medu
250 g másla
200 ml smetany ke šlehání (37%)
300 ml mléka
100 g rozinek
70 g vlašských ořechů
1 jablko
Slaný karamel
220 g krystalového cukru
100 g másla
125 g smetany ke šlehání (37%)
1 lžička soli

Postup přípravy

1

Předehřejeme troubu na 180 ° C. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou a odložíme stranou.

2

Smícháme mouku, jedlou sodu, sůl, perníkové koření a pomerančovou kůru v misce.

3

Ve druhé míse vyšleháme vajíčka s cukrem, šleháme přibližně 4-5 minut, přidáme med a vše spolu promícháme.

4

V kastrolu necháme rozpustit máslo a přidáme smetanu spolu s mlékem. Mírně ohřejeme, ale nevaříme.

5

Smícháme všechny tři směsi společně v misce, aby vznikl hladký krém. Přidáme rozinky, jablko nakrájené na drobné kostičky a mleté ​​oříšky.

6

Pečeme zhruba hodinu, ale koláč kontrolujeme už po 50 minutách. Pokud začne vrch příliš rychle tmavnout, přikryjeme ho alobalem nebo papírem na pečení.

7

Než se koláč upeče, připravíme si slaný karamel. Cukr ohřejeme v kastrolu na mírném ohni, začnou se vytvářet hrudky a pomalu roztaje na tekutou směs. Stále mícháme, aby se nespálil.

8

Když se cukr rozpustí, okamžitě přidáme máslo. Máslo přidáváme opatrně, protože karamel začne velmi rychle bublat.

9

Mícháme přibližně 2 minuty, následně pomalu vmícháme smetanu. Vaříme ještě minutu a odložíme stranou. Přidáme sůl podle chuti.

10

Hotový perník polijeme karamelem a necháme ztuhnout.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3

Recepty podle Vaší chuti

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4