Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Začneme s přípravou bulguru. Bulgur opláchneme, dáme do hrnce a uvaříme ve vroucí vodě. Vodu podle chuti osolíme a přidáme do ní lžičku olivového oleje. Vaříme 20 minut.
Než se bulgur uvaří, připravíme si lilek. Lilek očistíme a nakrájíme nadrobno. Předehřejeme troubu na 190 °C a připravíme si plech s pečicím papírem.
Na pečicí papír poklademe lilek, zakápneme ho olivovým olejem a ochutíme solí. Lilek pečeme 20 minut ve vyhřáté troubě.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na rozpáleném olivovém oleji osmažíme nejprve cibuli a jakmile zesklovatí, přidáme česnek. Necháme vychladnout.
V misce smícháme vychladlou restovanou cibuli a česnek s lilkem i bulgurem. Tyčovým mixérem rozmixujeme směs dohladka.
Ochutíme ji paprikou, kmínem, petrželkou, solí a pepřem. Nakonec přidáme mouku a důkladně promícháme.
Ze směsi vytvarujeme kuličky a smažíme je na rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova. Hotové kuličky odložíme na talířek s papírovým ubrouskem, abychom se zbavili přebytečného oleje.
Nakonec si připravíme sojanézu. Do misky si nalijeme olej, mléko, citronovou šťávu a přidáme hořčici. Vše vyšleháme na nejnižší rychlost, dokud nebude mít sojanéza pevnou konzistenci. Hotovou sojanézu smícháme s rajčatovým protlakem a ochutíme solí i pepřem.