Recepty Dětská jídla Hlavní jídla Veganské zeleninové kuličky s bulgurem a ochucenou sojanézou

Ingredience

220 g bulguru (bio)
440 ml vody (horké)
350 g lilku
1 cibule
2 stroužky česneku
100 g kukuřičné mouky
½ lžičky mleté papriky
2 špetky římského kmínu mletého
1 lžička petrželky
sůl
mletý černý pepř
olivový olej
slunečnicový olej
Na sojanézu
2 lžičky plnotučné hořčice
1 lžíce rajčatového protlaku
1 citron (2 lžičky šťávy)
140 ml slunečnicového oleje
110 ml sójového mléka
mletý černý pepř
sůl

Postup přípravy

1

Začneme s přípravou bulguru. Bulgur opláchneme, dáme do hrnce a uvaříme ve vroucí vodě. Vodu podle chuti osolíme a přidáme do ní lžičku olivového oleje. Vaříme 20 minut.

2

Než se bulgur uvaří, připravíme si lilek. Lilek očistíme a nakrájíme nadrobno. Předehřejeme troubu na 190 °C a připravíme si plech s pečicím papírem.

3

Na pečicí papír poklademe lilek, zakápneme ho olivovým olejem a ochutíme solí. Lilek pečeme 20 minut ve vyhřáté troubě.

4

Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na rozpáleném olivovém oleji osmažíme nejprve cibuli a jakmile zesklovatí, přidáme česnek. Necháme vychladnout.

5

V misce smícháme vychladlou restovanou cibuli a česnek s lilkem i bulgurem. Tyčovým mixérem rozmixujeme směs dohladka.

6

Ochutíme ji paprikou, kmínem, petrželkou, solí a pepřem. Nakonec přidáme mouku a důkladně promícháme.

7

Ze směsi vytvarujeme kuličky a smažíme je na rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova. Hotové kuličky odložíme na talířek s papírovým ubrouskem, abychom se zbavili přebytečného oleje.

8

Nakonec si připravíme sojanézu. Do misky si nalijeme olej, mléko, citronovou šťávu a přidáme hořčici. Vše vyšleháme na nejnižší rychlost, dokud nebude mít sojanéza pevnou konzistenci. Hotovou sojanézu smícháme s rajčatovým protlakem a ochutíme solí i pepřem.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3